Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

“Jag kunde vakna mitt i natten av ångest”

Med bloggpausen kom också insikten. För GP berättar Zara Larsson om hur dåligt alla sexistiska kommentarer i sociala medier har fått henne att må. - Nu kan jag vakna på morgonen och känna mig glad igen, säger hon.

Inför Zara Larssons spelning på Summerburst i Göteborg som ägde rum i fredags frågade GP användarna av appen Jodel vad de kunde tänkas ha för frågor till stjärnan.

Vi möttes av en hel anstormning av sexistiska kommentarer. Vad säger du om det?

– Jag tycker det är oerhört tråkigt. Jag blir förbannad och trött.

Hon fortsätter berätta att det har varit hyfsat lugnt kring henne i sociala medier den senaste tiden. Framför allt sedan hon slutade blogga. Hon poängterar dock att det inte var kommentarerna som fick henne att sluta, utan att det helt enkelt inte fanns någon tid för bloggen längre i hennes annars så hektiska liv.

– Sexism finns alltid i samhället och i sociala medier. Bara för att jag inte är aktuell längre och skriver om saker som provocerar som exempelvis feminism, så finns den såklart överallt hela tiden.

Vad är den största skillnaden i ditt liv sedan du slutade blogga?

– Jag har insett nu när jag inte längre får alla de där kommentarerna hur jobbigt jag tycker att det är och har varit. Jag kommer på mig själv med att vara glad på morgonen när jag vaknar. Förut kunde jag vakna mitt i natten av ångest och tänka: “Vad fan har folk skrivit nu?”.

Trots bloggpausen så blockar och rensar hon sina flöden ständigt.

– Jag vill inte ha det där i flödena. Det är okej att ha en paus och inte vara frontansikte för den här kampen hela tiden. Men jag supportar och backar alla unga tjejer som fortfarande orkar.

LÄS MER: Så bra var Zara Larsson

Det som har fått Zara Larsson att klara de värsta perioderna av sexism och annan kränkande behandling är det stöd som hon har fått av människor runt omkring sig.

– Om det inte var för dem så skulle jag ha lagt ner för länge sedan i sociala medier. Men det bevisar också varför det behövs. Att stötta och backa upp är det viktigaste man kan göra. Tjejer måste stå upp för varandra. Det har verkligen hjälpt mig.

Få kvinnliga artister

Under Summerburst var hon och houseduon Krewella de enda kvinnliga artisterna på den stora scenen.

– Det är samma sak år efter år. Jag vet inte varför vi inte har kommit längre, suckar hon.

Hon förklarar att representation är viktigt. Majoriteten av publiken på Summerburst är tjejer. Därför krävs det att en känd kvinnlig DJ får stå framme på scenen och ge allt, för att inspirera tjejerna i publiken. 

– Festivaler som denna har ett ansvar att representera och inspirera unga tjejer som står här. Det tycker jag att alla festivaler har. Och det spelar ingen roll vilken festival det är, det är alltid mansdominerat.

Sedan hon lanserade sin singel Carry you home år 2014 har livet gått i högvarv för Zara. Hon har tagit över Sverige och sedan också hela världen med sin musik. Framgång på framgång, hyllning på hyllning. Trots att hon är född 1997 har hon hunnit med mer än de flesta andra artister. 

– Jag är inte ens i närheten av där jag vill vara, men det är också något som gör mig ödmjuk.

Vad har du för drömmar kvar att uppfylla?

Oj, det är många. Men för att bara nämna några exempel så skulle jag vilja stå på Ullevis scen igen, men att det då är utsålt för att alla är där för mig. Sen så vill jag ha Billboardettor och vinna Grammys.

LÄS MER: Zara Larsson nervös inför turnén efter Manchester-dådet

– Så jag har en lång väg kvar. Jag hoppas att jag får fortsätta göra det här och att det växer lite hela tiden.

Vad händer härnäst?

Jag gör några spelningar i sommar. Jag kommer kanske göra en helt egen turné i höst i Europa. Sedan är det inne i studion och jobba med album nummer två. 

– Jag vet inte så mycket mer faktiskt, jag har typ inte riktigt koll på mitt liv.