Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ruben Östlund, regissör. Bild: Martina Holmberg

"Jag fick ett brev med en nerpissad vuxenblöja"

Ruben Östlund berättar i sitt sommarprat i Sommar i P1 hur han använt provokation för att få uppmärksamhet till sina filmer men också till sitt projekt inför Göteborgs 400-års jubileum 2021, som blivit hårt kritiserat. Nu svarar han på kritiken: – Kom igen göteborgare, tänk lite längre än vad näsan räcker. Det här är en win-win.

Både vänstern och högern har kritiserat Ruben Östlunds projekt om att flytta statyen Kopparmärra i centrala Göteborg 700 meter ner till Gustav Adolfs torg där statyen av hans son Gustav den andre Adolf står. Det har även media och stadens invånare gjort. På vänners inrådan berättar Ruben Östlund att han har låtit bli att läsa vad som skrivits. Därför blev han något chockad när han öppnade posten och såg vad hans provokation hade lett till.

– Jag fick ett brev med en nerpissad vuxenblöja, säger han. 

Där Kopparmärra står vill han istället uppföra "Rutan" som han förklarar såhär: 

– "Rutan" är en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre "rutor" i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge.

Han håller ett högt tempo i sitt sommarprat och lyfter upp människans fördelar, fel och brister samt hur dessa har inspirerat honom i skapandet av filmerna. Det är tvära kast och stundtals svårt att hänga med. Men programmet får garanterat lyssnaren att fundera och ifrågasätta många av de normer som finns i vårt samhälle.