"Jag dricker för att dämpa min ångest"

Skådespelerskan, Youtubern och radioprataren Ellen Bergström vill bryta tabun kring alkohol. Därför skrev hon av sig i ett uppmärksammat inlägg på Instagram:

ANNONS
|

Den 26-åriga skådespelaren, Youtubern och radioprataren Ellen Bergström i ett uppmärksammat Instagram-inlägg om hennes alkoholproblem. Där berättar hon om att alkohol är hennes självmedicinering mot ångest.

- Jag dricker för att dämpa min ångest och leva i nuet. Jag måste alltid göra något, men när jag dricker kan jag sitta still. Men sedan vaknar jag upp med ångest på min befintliga ångest, säger hon till GP.

"Känner mig som en dålig förebild"

Men det var inte helt självklart för Ellen Bergström att publicera inlägget.

- Jag hade velat skriva mer, men det fanns inte riktigt plats. Det här är något som jag burit inom mig väldigt länge och har velat prata om väldigt ofta. Men eftersom jag är en förebild och alkohol är ett laddat ämne har det varit svårt. Om jag pratar om det känner jag mig som en dålig förebild. Men det handlar nog mer om mig själv och min syn på alkohol, säger hon.

ANNONS

Ellen Bergström har närstående som är alkoholmissbrukare.

- Min uppväxt har präglats av alkoholism. Jag blir inte orolig över mig själv eftersom jag är så pass medveten om vad som kan hända. Men jag är trött på att jag lovar mig själv att inte dricka mer.

Tror du detta är vanligt, speciellt bland dina yngre följare?

- Det är det som är det stora problemet. Alla andra gör ju så här. Man känner alltid någon som dricker mer än en själv. I just åldern 18-34 där jag har minafans går man gärna ut. Man kanske är singel och testar sig fram i livet. Problemet har gått långt ner i åldrarna, säger hon.

Instagram-inlägget har fått stor respons med positiva och stöttande kommentarer.

- Det jag var mest rädd över var att folk skulle fråga mig om jag är nykter nu. Det är en dröm såklart. Men egentligen har jag inte så stora problem att jag behöver vara nykterist. Min rädsla för att berätta det här var att folk skulle säga att jag var tvungen att vara nykter. Det är samma sak med folk som skriver att de ska börja träna så orkar de inte mer. Det är samma ångest där. Det är därför jag inte lagt upp något tidigare. Men så kände jag att jag kunde lägga upp det ändå, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Det låter så himla motsägelsefullt. Men man kan faktiskt dela med sig av sina problem utan att göra något åt det helt och hållet.Men det är därför folk inte öppnar upp sig, för det är pinsamt.

Läs hela inlägget här:

ANNONS