Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Harry Styles filmdebuterar i "Dunkirk" men har inte övergivit musiken. Den förra One Direction-medlemmen släppte soloskiva i maj och kommer till Stockholm för konserter i vinter. Arkivbild.

”Jag älskar köttbullar – with lingonberries”.

När TT möter Harry Styles överraskar han med den meningen på svenska – något han har lärt sig vid tidigare Sverigebesök. Och snart är det dags igen, för två solokonserter i Stockholm kommande vinter.

Filmen, det är Christopher Nolans ("The dark knight", "Interstellar") emotsedda ”Dunkirk”, som har biopremiär den 19 juli. Historien beskrivs som ett actionladdat drama om hur en armada av brittiska småbåtar hjälpte till att evakuera närmare 400 000 soldater, som sommaren 1940 befann sig på den franska kusten på flykt undan de tyska trupperna.

Många menar att det var här utgången av andra världskriget ändrades till de allierades förmån.

För Nolan har det historiska dramat i många år varit ett drömprojekt, något han nu realiserat med en blandning av veteraner, som Tom Hardy och Kenneth Branagh, och unga nykomlingar som Harry Styles.

- Jag blev förvånad över hur unga soldaterna som evakuerades från Dunkirk var. Många var runt 19–20 år gamla. Så för att göra filmen realistisk letade vi unga skådespelare över hela England och Irland och för många är detta första filmen de gör.

Hyllar Hoyte

Nolan säger att han känner ”historiens tyngd” och att det var först när veteraner som varit med vid evakueringen sett och hyllat filmen som han kände sig lugn. Och han hyllar svensk-nederländske fotografen Hoyte van Hoytema.

- Redan när vi gjorde ”Inception” ihop kände jag att vi talade samma språk och hade samma idéer. Och Hoyte slet verkligen – han bar till exempel den oerhört tunga IMAX-kameran på sin axel, och vi var uppe och flög i Spitfire-plan tillsammans för att få en känsla av dynamiken.

Med sitt numera pausade (möjligen nedlagda) popband One Direction nådde sångaren Harry Styles världsberömmelse och han och de övriga medlemmarna spelade in flera av sina största hits i Stockholm. Nu debuterar han som filmskådespelare – har de musikvideor han gjort under åren förberett honom?

- Möjligtvis har det gjort mig mindre rädd för kameran. Men i en video ska man ju framhäva sig själv, i en film som ”Dunkirk” handlar det om att vara en del av en ensemble.

"Fantastisk upplevelse"

Harry Styles har hittills fått bra kritik för sin insats men är osäker på om det kommer att innebära fler filmroller.

- Jag har inte hunnit tänka på det än. Men det här var en fantastisk upplevelse.

Han har en kortärmad skjorta på sig vilket visar att hans armar är fulla med tatueringar.

TT: Det skulle kunna innebära problem vid framtida filmroller, eller hur?

- Jo, jag får bara ta roller där jag har tröjor eller skjortor med lång ärm på mig, säger han med ett skratt.