"Jag är stolt över våra studenter"

ANNONS
|

De tunga stentrapporna inne på Akademin Valand på Vasagatan mitt emot Röhsska museet är nötta av alla år av förhoppningsfulla elevers fottramp, bland annat de med drömmar om författarskap som förkovrat sig här under de dryga 20 år som utbildningen litterär gestaltning funnits.

Just nu trängs här dock inga författare in spe, utbildningen sker delvis på distans. Sju tvåveckorsperioder om året träffas studenter och lärare här i Göteborg för att diskutera de texter eleverna jobbar med.

Vi träffar Fredrik Nyberg, universitetslektor och författare, som tillsammans med Jenny Tunedal, universitetslektor, poet och kritiker, är ansvarig för programmet.

- Utbildningens huvudsakliga mål är att skapa förutsättningar där litteratur har möjlighet att skrivas fram. Och att få fram en kontext där vi kan diskutera litteraturen. Vi tar samtalet om litteratur på allvar, säger Fredrik Nyberg-

ANNONS

Många söker få platser

Eleverna som tas emot här är inga nybörjare, alla måste ha erfarenhet av eget skrivande och alla söker in med pågående skrivprojekt, som bedöms av en jury. Antagningen sker vartannat år; många känner sig manade men få väljs ut. Förra omgången sökte 160 personer de tolv platserna.

De studenter som går utbildningen nu är från Sverige, Norge, Danmark och Finland, några av dem har redan fått böcker utgivna.

Utbildningen har funnits i drygt 20 år. Hur går det för era studenter?

- Det finns ju olika sätt att mäta framgång på. Ett kvitto på att det går bra är att få ge ut en bok. Huvudparten går vidare som författare. Men vi ser dem som författare redan när de kommer hit, säger Fredrik Nyberg.

Under åren som gått har många av utbildningens studenter nått framgångar som författare. Namn som Torbjörn Flygt, Mats Kolmisoppi, Kristina Sandberg, Jerker Virdborg, Martin Engberg, Khashayar Naderehvandi, Johanne Lykke Holm och Felicia Stenroth har alla studerat litterär gestaltning i Göteborg.

Positiva effekter

Vad utbildningen betyder för Göteborg som litteraturstad är svårt att exakt sätta fingret på. Att skriva om staden ingår inte i upplägget. Men, bara det att utbildningen finns i staden innebär vissa "läckage", på ett positivt sätt, menar Fredrik Nyberg. Det handlar om att studenterna arrangerar offentliga uppläsningar på Litteraturhuset, om samarbeten med Bokmässan, med Folkhögskolan i Angered som har kurser i konstnärligt skrivande, om elever som medverkar vid Göteborgs poesifestival.

ANNONS

- Det här "läckaget" är viktigt för det litterära livet i Göteborg. Det är värdefullt för Göteborg och för oss.

- Många av studenterna flyttar hit för utbildningen, och en del stannar kvar efteråt. Martin Engberg är ju ett exempel på det. Jag tänker mig också att tiden här betyder något oavsett; att vistas i Göteborg som ny stad två år lämnar självklart spår i författarskapet.

Är det viktigt tycker du att Göteborg skildras i litteraturen?

- Ja, det är viktigt att allt skildras i litteraturen. Just nu skildrar till exempel Johannes Anyuru Göteborg på ett skickligt sätt i sin nya roman.

Vad händer framöver med utbildningen?

- Det finns ganska långt gångna planer på att också erbjuda ett kandidatprogram. En ansökan finns, förhoppningen är att dra igång hösten 2018, men inga beslut är tagna än. Det blir en bredare utbildning och det skulle också betyda att utbildningen blir synligare för den litterära världen i Göteborg och att skolan får fler studenter och lärare på plats i stan.

Vad är du mest stolt över med utbildningen?

- Jag är stolt över att vi lyckas ha så otroligt engagerade studenter.

Andra författarskolor:

Författarskolan i Köpenhamn

Författarskolan vid Lunds universitet, kandidatutbildning och magisterutbildning

Linnéuniversitetet i Växjö, kreativt skrivande, kurser upp till masternivå

Biskops Arnös författarskola

Ytterligare universitet, högskolor och folkhögskolor erbjuder kurser i kreativt skrivande på olika nivåer.

Mer information: allastudier.se

ANNONS