Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jørn Lier Horst är en av Norges mest framgångsrika deckarförfattare. Nu blir hans kriminalromaner en tv-serie.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jørn Lier Horsts deckare blir tv-serie

Nästa år får vi möta Jørn Lier Horsts polisman William Wisting som tv-hjälte. Just nu spelas en tio avsnitt lång serie in, baserad på två av de hittills tolv utgivna böckerna. Sven Nordin, känd från bland annat "Elling"-filmerna och den svenska tv-serien "Blå ögon", spelar Wisting.

- Den har en budget på 130 miljoner, det är den dyraste norska tv-serien någonsin, säger Jørn Lier Horst, inte utan stolthet, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är vid sidan av Jo Nesbø Norges mest framgångsrika kriminalförfattare. Till skillnad från många kollegor är han rätt återhållsam när det gäller våldet i berättelserna – den nya boken "Katharinakoden" är ett bra exempel på detta. Där tar sig Wisting an ett så kallat cold case, ett flera decennier gammalt försvinnande som han vill reda ut och där upplösningen är lågmäld och resonerande.

- Människor förändras ju medan åren går. De kan drabbas av ånger och eftertänksamhet över någonting de gjorde en gång för länge sedan. Det var detta som låg bakom boken.

Inspirerad av verkligheten

En enda gång har han skrivit om en seriemördare, säger han, men lägger genast till:

- Fast han kom från USA.

Jørn Lier Horst berättar att inspirationen till ”Katharinakoden” kom från ett riktigt fall som han var inblandad i under sin tid som polis.

- En ung kvinna blev mördad, jag var säker på vem mördaren var men han blev friad. Det dröjde många år innan ny teknik gjorde att det kunde bevisas att det verkligen var han. Under alla dessa år besökte jag den mördade kvinnans föräldrar varje år, på hennes dödsdag, för att visa att fallet inte var glömt.

Nu planerar Horst att i ytterligare tre böcker låta Wisting lösa cold cases. Den som kommer härnäst är redan färdigskriven och ges ut i Norge i höst.

Ges ut i oordning

I Sverige har hans böcker hittills givits ut i lite oordning (precis som fallet under flera år var med Jo Nesbøs böcker om Harry Hole). Han säger att han tycker att ett par av dessa hör till det bästa han skrivit, men att han inte tror att de kommer att översättas till svenska.

Hur länge Jørn Lier Horst kommer att skriva om Wisting vet han inte, men han tycker om sin huvudperson.

- Han är någon man nog gärna skulle ha som gäst hemma. Till skillnad från till exempel Harry Hole, säger han med ett skratt.

Hemma i Larvik pågår inspelningen av tv-serien om Wisting, och det förvånar inte om man där är stolta över den uppmärksamhet som Horsts böcker ger staden.

- Även om de ju handlar om de lite mörkare sidorna av Larvik, konstaterar han.

Om några veckor ger Jørn Lier Horst också ut en bok han har skrivit tillsammans med kollegan Thomas Enger. Den heter "Nullpunkt" och är också en polisroman. Boken ges i Norge ut på Horsts eget nystartade bokförlag.

"Katharinakoden" kommer på svenska i september.