Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jättebästisar | TV 4, tisdagar 21.00

Dramakomedi

Dramakomedi

Jättebästisar

TV 4, tisdagar 21.00

Regi: Henrik Schyffert och Johan Rheborg.

Med: Johan Glans, David Batra med flera.

Jättebästisar var från början tänkt att ha en mer dokumentär form, där David Batra och Johan Glans skulle spela tillspetsade versioner av sig själva på resa i Indien.

Synd att det inte blev så. Om modet hade funnits att löpa linan ut hade Jättebästisar kunnat bli en ny Allt faller. Jättebästisar hade kunnat göra slarvsylta av nöjesindustrins besatthet av krisande medelålders män och utforskande av manlig vänskap.

I stället valde man en fegare väg och Batra och Glans fick spela kompisarna Lennart och Peter, vilket placerar Jättebästisar i den friktionsfria TV 4-humorfåran. Det är stabilt, småkul, men utan att bränna till. Åtminstone gäller det de tre avsnitt jag har sett.

Lennart är en musikjournalist som drabbas av livskris och köper biljetter till Indien åt sig och sin vän Peter. Peter har just landat drömjobbet som programledare i en stor lördagsunderhållning. Han hinner dock inte börja innan han gör bort sig på fyllan och får ett mediedrev efter sig.

Semestern i Rajasthan i nordvästra Indien börjar som en flykt undan ansvar och svåra livsbeslut, men utvecklas till en resa inåt för dem båda.

Känns lite som att vi har sett det förut, eller hur? På plussidan finns att Johan Glans har mycket humor i kroppen som då och då blixtrar till. Det är stilsäkert regisserat av bästa vännerna Henrik Schyffert och Johan Rheborg och det är smart att använda musik av Nina Ramsby.

Men det är också mycket flams och trams på tomgång och ett exotiserande av Indien som är ofrånkomligt när västlänningar på besök ska göra komediserie med kulturkrockar.

Jag hoppas innerligt att den fortsatta serien kommer att visa mer av den svärta och smärta som hittills bara har skymtat i gliporna mellan skämt om att äta stark indisk mat, räkna fel på valutan och tafatta raggningsförsök.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.