Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vid Barbro "Lill-Babs" Svenssons "Caffär", café med utställning i Järvsö flaggades det på halv stång efter beskedet om hennes bortgång.

Järvsö i sorg efter Lill-Babs död

Lill-Babs älskade Järvsö – och Järvsö älskade Lill-Babs. Artistens hembygd är i sorg.

Solen skiner och Järvsöbacken är full av påsklovsfirare. Utanför anläggningen vajar flaggorna på halv stång och ett porträtt av Barbro "Lill-Babs" Svensson står framme vid ett tänt ljus.

- Alla har träffat henne, och hennes barn och barnbarn har varit här mycket. Alla som jobbar här känner familjen och flera av hennes barnbarn har jobbat här. Det är en konstig känsla, man tänker på familjen, säger Peter Augustsson, Järvsö skidanläggnings vd.

Själv träffade han henne bara för några veckor sedan.

- Då var det full fart framåt som vanligt. Det var väldigt oväntat, vi var redo att fira hennes åttioårsdag, säger han.

Lill-Babs föddes i byn Tå i Järvsö socken i Hälsingland 1938. Som barn flyttade hon sedan till tätorten, och det var också i Järvsö hon gjorde sitt första framträdande i de tidiga tonåren. Hon förblev en ambassadör för hemorten i hela sitt liv, och som vuxen delade hon sitt boende mellan Järvsö och Stockholm.

"Ett före och ett efter"

2009 köpte hon det som skulle bli Lill-Babs Caffär i Järvsö, en kombination av affär och café. Där råder nu full aktivitet, folk fikar och tittar på bilder från Lill-Babs långa karriär. De som kände henne kramas och berättar anekdoter.

Järvsömusikern Jörgen Åberg som arbetat med Lill-Babs sedan 80-talet minns henne med värme. Som Järvsöbo "har man känt Barbro sedan man föddes" säger Åberg som dessutom har varit vän med hennes döttrar och umgåtts med familjen sedan han var i övre tonåren.

- Man har inte fatta det riktigt än. Det kommer att finnas ett före och ett efter, säger han och tillägger:

- Det kommer att bli kallare här i Järvsö utan Barbro.

Starka familjeband

Jörgen Åberg berättar att Lill-Babs var en synlig och engagerad del av Järvsö. Till skillnad från många andra artister drog hon sig inte tillbaka utan var alltid tillgänglig.

- Vi lånade gärna ut henne men hon var mest våran.

Han pratade med Lill-Babs för några veckor sedan och åt middag hemma hos henne före jul.

- Hon berättade då att spisen varit trasig så hon drog fram den och lagade den själv, 79 år gammal.

Åberg har haft kontakt med familjen och berättar att de såklart är förkrossade. Men det är en stor familj med väldigt starka band.

Även Per Bergenudd, som driver Lill-Babs café och museum, vittnar om hur generös Barbro Svensson var mot sin hembygd och minns hennes spelning där från i somras.

- Det var helt fullsatt och hon höll på i först en timma och tio minuter och sedan en och tjugo till. De flesta andra spelar två gånger 45 minuter.

Kyrkan håller öppet

Olle Falck, styrelseordförande för Destination Järvsö, har arbetat med Lill-Babs för ortens utveckling de senaste åren.

- Hon har verkligen satt Järvsö på kartan och hon var en person som alltid ställde upp om man frågade, säger han.

Han berättar att hon har haft olika ställen runt omkring i trakten – men att han brukar finta bort en del nyfikna fans.

- När turister kommer och frågar efter hennes hus brukar vi hänvisa till reningsverket för att hon ska få vara ifred, säger Falck.

I åttioårspresent fick Barbro Svensson ett torg uppkallat efter sig i Järvsö – Lill-Babs torg.

- Hon blev så glad när jag ringde och frågade. Sedan spelade hon förvånad när tidningarna ringde.

- Hon kommer alltid att vara saknad, säger han.

"Vi har drabbats av en stor förlust och sorg. Vår älskade Barbro har idag somnat in", skriver Järvsö turistbyrå på sin Facebooksida, och tillägger att Järvsö kyrka "håller under dagen öppet för alla som vill komma och prata med någon och tillsammans dela sina tankar och minnen av Barbro".