Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

180 intellektuella israeler, bland dem författaren Amos Oz, har skrivit under ett öppet brev som kritiserar en ny israelisk lag. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israels intellektuella kritiserar ny lag

Efter en upprörd debatt i mitten av juli stiftade det israeliska parlamentet en lag som fastslår att Israel är en judisk stat. Lagen kritiseras nu av 180 israeliska konstnärer, författare och akademiker i ett öppet brev ställt till premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar Sveriges Radio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Vi – skribenter, manusförfattare, pjäsförfattare, akademiker och medlemmar i Israels konst- och litteraturvärld – vill uttrycka vår djupaste chock och bestörtning över de lagar som nyligen röstats igenom i Knesset under ditt ledarskap", inleds brevet som bland annat skrivits under av författarna Amos Oz, David Grossman och Yael Dayan.

De 180 undertecknarna menar att lagen riskerar att hota samlevnaden mellan den judiska majoritet och landets minoriteter. Dessutom anser de att lagen diskriminerar araber och skadar relationen mellan amerikanska judar och Israel.