Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris.

Isländsk kritikerfavorit vann litteraturpris

Gunnar D Hansson och Agneta Pleijel blev utan pris när Nordiska rådet delade ut sina litteraturpris på tisdagen. Litteraturpriset gick till den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen Ärr.

Nordiska rådet delar varje år ut litteratur-, musik och filmpris. Flera kandidater från varje nordiskt land nomineras och sedan utser en internationell jury pristagarna. Trots relativt tunga nomineringar, med Gunnar D Hanssons diktsamling Tapeshavet och Agneta Pleijels självbiografiska roman Doften av en man, blev Sverige utan pris i någon kategori. I år hölls ceremonin i Oslo, där fem priser delades ut.

- För ett verk som är fyllt av underfundig humor och fyllt av liv, sade norska kronprinsessan Mette-Marit, som delade ut priset till den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir.

Pristagaren själv säger till TT att romanen handlar om en medelålders, lite vilsen, man.

- Det är en hantverkare, vilket är den isländska arketypen för maskulinitet. Det är någon som klarar av att fixa och reparera allt utom sig själv, säger hon.

Organisera kaoset

I romanen låter Audur Ava Olafsdottir denna sargade man ta sig in i ett krigshärjat land med en verktygslåda, där han långsamt börjar se sitt lidande i ett nytt ljus och börjar hjälpa kvinnorna i det krigshärjade landet att bygga upp det förstörda. Författaren beskriver romanen som ett sätt att organisera kaoset omkring oss och ge det en mening.

- Det är också ett sätt att få in lite ljus i vår mörka värld och ställa frågan om hur viktigt det är att göra något gott med sitt liv. Det är en väldigt fysisk roman. Det är mycket om människokroppen, ärr och tatueringar, skinn, beröring och känslor.

Ytterligare isländskt

Filmpriset gick till filmen Kona fer í stríð (Kvinna i krig) av isländska regissören, manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson och musikpriset till norska kompositören och organisten Nils Henrik Asheim för verket "Muotha". Priset i kategorin för barn- och ungdomslitteratur gick till Trädet av Barður Oskarsson.

Prissummorna uppgår till 350 000 danska kronor, motsvarande runt 485 000 svenska kronor. 2017 var det den danska författaren Kirsten Thorup som fick ta emot priset, medan den framlidne svenske författaren Ulf Stark fick priset i barn- och ungdomskategorin postumt.