Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andy Irvine har spelat och skrivit irländsk folkmusik i över 50 år.

Irländsk musikhelg i Göteborg

Fredag till söndag arrangeras en festival med irländsk folkmusik. Det blir både dansmusik, som jigs och reeels, och ballader.

Vad kännetecknar den irländska folkmusiken?

- Den traditionella irländska musiken är skapad för att man ska kunna dansa till den. Det är väldigt svängigt, säger Sandra Lundqvist som är ordförande i den ideella föreningen Timsig (Traditional Irish Music Sessions In Gothenburg) som står bakom arrangemanget.

Var sker då detta?

- Den stora konserten med Andy Irvine är på Brewhouse på lördagen. Men sen är det jam sessions på olika pubar runt om i stan alla dagarna, säger Sandra.

Andy Irvine, född 1942, har varit aktiv inom den irländska folkmusiken i över 50 år som sångare och låtskrivare. Han har varit med i band som Sweeney's Men, Planxty, Patrick Street, Mozaik, LAPD och Usher's Island. Förutom gitarr spelar han en mängd instrument, bland annat mandolin, munspel och, då och då, vevlira.

Andra medverkande artister är Caitlín Nic Gabhann och Ciarán Ó Maonaigh som i helgen slagit sig samman med Caoimhín Ó Fearghail samt svensk-kanadensiska Svante, Tore & Sébastien.

Men ni har inte bara konserter?

- Nej, det blir också irländska workshops med artisterna om låtspel, gitarrspel, dans och sång, säger Sandra Lundqvist.

Föreningen bildades 2012 och det här är tredje gången man anordnar en folkmusikfestival.

- Det här är den största satsningen vi gjort. Det är väldigt nördigt och insnöat, säger Sandra med ett skratt, men vi vill sprida den fantastiska irländska musiken och kulturen.