Ipredlagen blir verkningslös

ANNONS
|

- Vi lyder under lagen för elektronisk kommunikation och i den finns en paragraf som är väldigt tydlig kring integritetsskyddet, och grundstenen är att man inte ska spara. Nu har vi två lagar som står mot varandra, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof AB.

Han får medhåll av Peder Cristvall som är jurist på Post- och Telestyrelsen.

- Enligt lagen om elektronisk kommunikation finns ingen generell skyldighet att spara information. Men om man sparar och polis eller domstol begär ut något måste man lämna ut det, säger han.

Trots detta är Bahnhof i dag ensam på marknaden om att inte spara information om vilken kund som haft en viss ip-adress. Varför det är så kan Jon Karlung inte svara på men han medger att det har vissa sidoeffekter.

ANNONS

- Självklart är det så att det blir svårare för oss att hjälpa till vid bedrägerier och liknande, men samtidigt kan inte vi som operatör vara en gottepåse för olika intressenter. Jag tycker det är olyckligt om vi får en polisiär roll.

Operatören Alltele sparar själva all information än så länge, men stöder Bahnhof i sitt val att inte göra det.

- Jag tycker att Bahnhof gör helt rätt. Jag stöder dem fullt ut, säger vd:n Ola Norberg och fortsätter:

- Att spara information ger oss merarbete och egentligen har vi ingen nytta av det.

Alltele hoppas att debatten ska ta en ny vändning och Ola Norberg är kritisk till att operatörerna som tredje part ska tvingas lämna ut information i en tvist.

- Jag tror inte att dagens lagstiftning kan tvinga Bahnhof till något. Det krävs en ändring av lagen i så fall, säger Norberg.

Samtidigt som han stöder Bahnhofs beslut påpekar han att det troligtvis kommer generera fler kunder för företaget. Det finns ekonomiska aspekter av det.

- Vi har fått mycket positiva mejl i dag och många har ringt, men vi för ingen aktiv kampanj kring det här, säger Jon Karlung.

ANNONS

FOTNOT: En ip-adress är en unik sifferkombination som varje dator eller nätverk tilldelas när man kopplar upp sig. Ip-adressen lämnar man efter sig på de sajter man besöker på internet.

ANNONS