Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Benjamin Ingrosso under den andra semifinalen av Eurovision Song Contest.

Ingrosso tog Sverige till Eurovisionfinalen

Sverige har säkrat en plats i Eurovisionfinalen i år också – Benjamin Ingrosso fixade finalbiljetten med bidraget ”Dance you off". Han klättrade på oddsmakarnas listor direkt efter framträdandet – ska han se till att Sverige tangerar Irlands Eurovisionrekord nu?

Frågan upprepades på presskonferensen, men Benjamin Ingrosso undvek att svara.

- Karin, vill du svara på den frågan?

Och den svenska delegationschefen Karin Gunnarsson fortsatte – och beskrev Benjamin Ingrosso som en otrolig artist med en jättebra låt.

- Men ni förstår, jag vill inte jinxa någonting. Han är fantastisk, låt oss se vad som händer på lördag. Finalen blir tuff och har många bra låtar.

- Att gå till final är en vinst i sig, säger Benjamin Ingrosso.

Alt klaffade

Lysrören blinkade och sången satt under den andra semifinalen av Eurovision Song Contest. Favoritskapet bar Benjamin Ingrosso långt före semifinalen, och det växte i takt med att den närmade sig. Så fort han steg av scenen i Altice arena i Lissabon sänktes alltså oddsen ännu mer.

Benjamin Ingrosso och lysrören stack ut redan i Melodifestivalen och finalplatsen – som tio av 18 kvalificerat sig till under den andra semifinalen – visar nu att det uppenbart funkar utanför Sverige också.

Ingrossos effektfulla ljusvägg strulade rejält under ett genrep, men för artisten själv har det aldrig varit några bekymmer att leverera. Varken under repetitionerna eller när det var skarpt läge i kväll. Och lamporna lirade också när finalplatsen stod på spel.

Storfavoriten från Norge, den forne Eurovisionvinnaren Alexander Rybak, får också som väntat fortsätta i tävlingen i finalen på lördag kväll. Men han behåller inte greppet om de riktigt låga oddsen hos spelbolag – han har rasat från att vara den näst största favoriten, efter Cypern, att ta hem hela klabbet till en femte plats.

Snöigt på lördag

Snöstorm och vikingapop är också representerat i finalen, genom danska Rasmussens ”Higher ground”. Och den nordiska tyngden i finalen slutar inte där. Finlands Saara Aalto säkrade finalplatsen i tisdagens semifinal med "Monsters".

Årets Eurovision Song Contest har flera starka bidrag, förklarade Ingrosso i veckan. Han rabblade upp flera personliga favoriter bland konkurrenterna.

- Alla artister är bra på sina olika sätt. Men jag tycker att Eleni från Cypern är grym, hon är proffsig och typ Cyperns svar på Beyoncé. Christabelle från Malta är grym, Netta från Israel har en skitball låt, Mikolas från Tjeckien och Italien har också en bra låt, säger han.

Vinnaren utses på lördag – finalen, som ungefär 180 miljoner människor följde förra året, sänds i SVT1 med start klockan 21. Och Sverige har dragit lott – Ingrosso går ut i den eftertraktade andra halvan av startfältet.