In Flames avslutade årets Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Under konserten berättade Anders Fridén att en god vän till honom nyligen gått bort i en mc-olycka. "Krama varandra. Livet är så jävla kort", uppmanade sångaren.
In Flames avslutade årets Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Under konserten berättade Anders Fridén att en god vän till honom nyligen gått bort i en mc-olycka. "Krama varandra. Livet är så jävla kort", uppmanade sångaren.

Inget stoppar In Flames

Efter 27 år med otaliga turnévarv runt jorden, tolv album och flera medlemsbyten återvänder Sveriges största metalband till de stora scenerna i höst.

ANNONS
|

Några timmar före bandets spelning på Sweden Rock är Anders Fridén lite missnöjd. Han har inte hunnit grilla i dag, vilket In Flames ofta och gärna gör under sina turnéer.

Men det gör inget. Kvällen innan har han fått träffa Scorpions sångare Klaus Meine för första gången.

- Det var episkt. Scorpions är anledningen till att jag började lyssna på hårdrock från första början. Det var ännu en ruta som man kunde checka av. Om man tänker på 18-årige Anders när han började, att det här skulle ske – det fanns inte på världskartan, säger han.

ANNONS

Tillbaka i november

Efter en klubbturné under våren och ett knippe festivalspelningar i Europa i sommar återvänder bandet till svensk mark i november. Då väntar konserter i Göteborg och Stockholm, tillsammans med amerikanska Five Finger Death Punch.

- Vi ser fram emot att göra en riktig turné i stället för bara festivaler och mindre spelningar, säger Fridén.

Men alla i bandet har inte känt så. I november 2015 valde In Flames trummis Daniel Svensson att lämna bandet för att få vara mer med sin familj. Ett år senare tackade även basisten Peter Iwers för sig.

"Vi vill fortsätta"

- Det är alltid trist när kompisar som har varit med länge inte vill eller orkar längre. Det blir så när man har hållit på och jobbat länge. Det är inte alla som går till samma jobb i 20 år, säger Anders Fridén.

Själv har han inga planer på att stämpla ut.

ANNONS

- Det är Björn och jag som gör låtarna. Vi vill fortsätta och vi älskar ju det vi håller på med.

Bakom trummorna sitter numera amerikanen Joe Rickard, som bandet lärde känna under inspelningen av senaste skivan "Battles" i Los Angeles. Dessutom hoppar landsmannen Bryce Paul in på bas, till att börja med under bandets spelningar i sommar.

"Jävligt hårt"

Den nya sättningen, även förstärkta på scen av Niels Nielsen från Linköpingsbandet Dead Soul på klaviatur, ger ny gnista till In Flames konserter, tycker sångaren.

- Just nu känns det skitbra. Bryce är en jättebra kille och han spelar bra. Joe på trummor ger ett extra tryck. Han slår jävligt hårt i sin spelstil.

Dessutom är låtarna från "Battles" anpassade för att spelas på scen.

- Vi har inte varit i studion och lagt på 45000 gitarrer och sedan insett att, "oj då, det här kan vi ju inte spela. Vi har ju bara två gitarrer". Vi har jobbat ännu mer med syntar också. Det adderar en del sonisk atmosfär och gör att vi får mer tryck, säger Anders Fridén.

ANNONS
TT

Fakta: In Flames

Består av Anders Fridén (sång), Björn Gelotte (gitarr), Niclas Engelin (gitarr), Joe Rickard (trummor) och Bryce Paul (bas).

Bildades 1990 i Göteborg. Debutskivan "Lunar strain" kom 1994. Gelotte och Fridén blev permanenta medlemmar 1995.

Bandets tolfte studioalbum, "Battles", släpptes förra året.

In Flames fick en Grammis 2004 för skivan "Soundtrack to your escape", och har även belönats för albumen "Come clarity" (2006) och "A sense of purpose" (2008). Dessutom tilldelades gruppen regeringens exportpris vid Grammisgalan 2006.

Den 16 november spelar In Flames och Five Finger Death Punch på Scandinavium i Göteborg. Kvällen därpå är det Stockholm och Globens tur.

ANNONS