Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ingen större utmaning för Vikander

Recension: Bournes universum är på gränsen till obegripligt, tycker Mats Johnson.

ACTION
JASON BOURNE
Regi: Paul Greengrass
Med: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Riz Ahmed och Julia Stiles
USA, 2016 (122 min)

The Bourne legacy (2012) var inte en Jason Bourne-film utan något annat, men i nya filmen, kort och gott kallad Jason Bourne, är det Matt Damon (huvudroll och producent) och Paul Greengrass (regi och manus, tillsammans med Christopher Rouse) som gäller från start till mål. Här finns också ett svenskintresse i form av Oscarsvinnaren Alicia Vikander som, äntligen, hamnat i en film som kommer att dra publik. Dock inte välta biljettkassorna av det enkla skälet att om man inte är hemmastadd i den minnesförlustdrabbade agenten Bournes universum blir filmen rörig på gränsen till obegriplig.

Actiontrenden i amerikanska actionfilmer i allmänhet och superhjältefilmerna i synnerhet är att CGI, alltså datoranimering, tar större och större plats. 60-årige britten Greengrass är mer lagd åt old school-hållet. Han kreerar actionintensitet med hjälp av skakiga handkameror och ett sanslöst högt klipptempo. Det fungerar ypperligt i ett långt och filmtekniskt avancerat actionparti från ett kaotiskt Aten på gränsen till undantagstillstånd.

Ännu skickligare är Greengrass när handlingen flyttas till Paddington Plaza, London (det är lite jorden runt på två timmar över filmen). Korsklippningen håller mästarklass. Alla skjuter på alla. Alla av tycks ha egna, hemliga agendor. Det hela utvecklas till en katt och råtta-lek där det finns anledning att fråga sig om Jason Bourne är katten eller råttan? Ett tema som känns igen från de tre första filmerna.
Däremot blir filmen tröttande i stället för bra under den evighetslånga finalen, förlagd till Las Vegas. Greengrass bankar in biljakter och skottlossning med enformigheten hos en pålkran. Eller som en god vän sa direkt efter visningen: Det känns som att jag behöver ta en Treo.

I filmen har Bourne bestämt sig för att en gång för alla ta reda på vad han varit med om de senaste åren, och vad som egentligen hände med hans pappa. Greengrass försöker med en sammanfattning av hela Bourneserien och att knyta ihop säcken, men öppnar som förväntat för ytterligare filmer.

I övrigt några referenser till visselblåsarna Julian Assange och Edward Snowden. I grund och botten handlar filmen om det övervakningssamhälle vi redan befinner hos i.
Bland skådisarna är Tommy Lee Jones i god form som den cyniske CIA-direktören Dewey. Vincent Cassel är iskall som yrkesmördare utan namn. Vikander, då? Hon spelar Heather Lee, högeffektiv IT-chef, och streber, på CIA:s högkvarter i Langley. Under större delen av filmen sitter Vikander och tittar på datorskärmar samtidigt som hon då och då levererar korthuggna repliker. Efter drygt en timme får hon ge sig ut på fältet.
Vikander är okej, men rollen är ingen större utmaning.