Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förra veckan uppgav akademiledamoten Per Wästberg att två nya ledamöter valts in, men senare tog han tillbaka uppgifterna. Arkivbild.

Inga besked efter Akademiens möte

Förväntningarna inför Svenska Akademiens torsdagsmöte handlade om nya inval – och ledamoten Katarina Frostensons framtid som ledamot. Men det blev inga besked.

En hel del pekar på att Svenska Akademien kommer att välja in två nya ledamöter inom kort. Men efter ledamöternas senaste möte ville ständige sekreteraren Anders Olsson bara konstatera att mötet var bra – utan att avslöja om några inval faktiskt hade gjorts.

Tillsammans med de övriga mötesdeltagarna lotsades han av inhyrda ordningsvakter förbi den väntande journalistskaran in i väntande bilar.

När akademiledamöterna en efter en anlände till Börshuset i Gamla stan i Stockholm några timmar tidigare var det en lågmäld skara.

- Jag vill inte prata med någon, jag har helt andra problem i dag, sade Kristina Lugn till TT.

Två inval

Efter förra veckans möte meddelade ledamoten Per Wästberg att två nya ledamöter var aktuella för inval. Den ena presumtiva ledamoten var utomlands och hade inte gått att kontakta och den andra bad om betänketid, uppgav Wästberg på torsdagen.

Men ständige sekreteraren Anders Olsson dementerade snabbt uppgifterna.

- Vi har ännu inget klart om invalen. Men det var ett konstruktivt möte, sade han till TT.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna kan en av de tillfrågade om att inta en plats i Akademien vara författaren, poeten och dramatikern Niklas Rådström.

- Jag skulle inte vara främmande för en stol i Svenska Akademien och bidra till arbetet – under rätt förutsättningar, säger han till Kulturnyheterna.

Men Rådström vill inte bekräfta att han faktiskt har fått en förfrågan om att ta plats i en av Akademiens stolar.

Frostensons framtid

En annan brännande fråga för Akademien är ledamoten Katarina Frostensons öde. Förra veckan uppgav Anders Olsson för Reuters att Akademien planerar nya åtgärder om hon inte väljer att avgå frivilligt, vilket en majoritet av ledamöterna vill.

- Om det inte sker kommer vi att starta en ny, opartisk utredning av Frostensons överträdelser av våra stadgar, sade han.

Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som har dömts av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Domen är överklagad till hovrätten.

I en advokatutredning som Svenska Akademien tillsatt påstås Frostenson på förhand ha läckt både Nobelpristagare i litteratur och nya akademiledamöter.

Inte heller i Frostensonfrågan ville akademiledamöterna lämna något besked efter torsdagsmötet.