Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Imenella Mohamed är aktuell på flera olika håll – först ut är dancehall-föreställningen "Här" på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Imenella utmanar finrummen med dancehall

Superaktuella Imenella har många järn i elden. Sökandet efter en ny rädsla tog henne till musikbranschen, samtidigt som danskarriären fortsätter framåt. Med raptexter försöker hon avväpna ordet "Chagga", och i dancehall-föreställningen "Här" utmanar hon finrummen.

På Kulturhuset Stadsteatern Vällingby repeteras det för fullt inför premiären av "Här", det första gemensamma verket av koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos. Med "Här" vill de utmana vilka konstformer som får plats i finrummen och på institutionerna, berättar Imenella.

- Att vara här är ingenting jag firar, det är en självklarhet, säger hon.

"Blattegruppen"

Imenella lockades själv av dancehall för ett halvt liv sedan, när dansstilen började synas på tv och i musikvideor. Att dancehall-kurser dessutom låg i en helt annan prisklass än andra spelade in i valet.

- Det kostade typ 5 000 kronor att dansa på Danscenter, medan de hade dancehall-klasser i Solna för 400 kronor. Ni fattar ju själva vilka som var på de klasserna. När vi kom till event för dansare var vi blattegruppen, säger Imenella.

Det var just i grupper med många olika typer av dansare som Imenella berättar att hon märkte av utanförskapet som mest.

- Folk buade när vi körde, eller tittade på utan att säga någonting. Vi var inte inkluderade, säger hon.

Drivs av rädsla

I dag är Imenella en av landets främsta dancehall-koreografer. Det har gått så pass bra att hon inte längre känner sig utmanad, vilken är en av anledningarna till att hon även kastade sig in i musikvärlden.

- För att jag ska tycka att någonting är roligt och värt att vakna till varje dag måste jag känna att jag drivs av en rädsla, att någonting känns osäkert eller att jag inte riktigt vet vem jag är i den konstellationen, säger hon.

Rapparen Stor beskriver hon som sin högra hand, men även inom den egna familjen hittar hon inspirationskällor. Imenellas mamma sjunger refrängen på hennes första singel "Moves", och i framtiden väntar ett samarbete med kusinen och r'n'b-artisten Cherrie.

"Kan aldrig vinna"

Imenellas låt "Chagga" väckte stor uppmärksamhet när den släpptes i augusti och strömningssiffrorna sköt i höjden. Ordet "Chagga" är wolof, ett språk som talas i Gambia och Senegal, för hora. Ordet används främst om kvinnor – men genom låten vill Imenella även rikta ordet mot män.

TT: Hade det inte varit bättre att få folk att sluta kalla varandra det?

- Jo, i en drömvärld, men vi vet att män alltid kommer att kalla kvinnor för hora, chagga eller orre, menar Imenella.

- Det är mer värdefullt för mig att kunna avväpna ett ord, i stället för att säga "kan inte alla bara sluta". Det känns som en riktig manskommentar. De kallar oss horor och massa ord, men så fort man vänder tillbaka det är argumentet "kan inte alla bara sluta". Man kan aldrig vinna mot män.

Under hösten drar Imenella ut på turné tillsammans med Linda Pira och danskollektivet Unruly Gang. Till våren är Imenella aktuell med föreställningen "I mellan" på Riksteatern, där hon utforskar känslorna kring att leva i ett mellanförskap med en känsla av att inte höra hemma.

"Här" har premiär den 15 september.