Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Iiris Viljanen var tidigare ena halvan av hyllade popduon Vasa Flora & Fauna. Nu släpper hon soloalbumet "Mercedes".

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Iiris Viljanen rappar om livet

Österbottnisk rap om döda husdjur, psykisk ohälsa och spruckna relationer. Iiris Viljanen står för ett av höstens mest säregna skivsläpp.

Iiris Viljanen spelade en central roll på en av förra årets mest hyllade popskivor. Hon var ena halvan av Vasas Flora & Fauna men hoppade av den finlandssvenska duon strax innan albumet "Släkt med Lotta Svärd" gavs ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det var privata grejer som låg bakom, det är inte så intressant egentligen, säger Iiris Viljanen.

- Jag blev glad över att folk gillade skivan som jag hade varit med och gjort. Men det kändes som rätt val för mig, att inte vara med i själva bandet som skulle spela live och göra saker tillsammans. Jag har gått vidare och gjort andra grejer.

Det är inte direkt en överdrift. Förutom otaliga samarbeten har Iiris Viljanen det senaste året färdigställt två egna album. Det första, den instrumentala pianoskivan "Kiss me, stupid", kom i våras och i veckan släpps det andra, vokala "Mercedes".

- Båda började bli klara i våras men det kändes roligt att släppa pianoskivan först för att det kanske inte är vad folk förväntat sig. Det är liksom mer av en annorlunda grej, säger hon.

Omväg via finskan

"Mercedes" är visserligen inte heller någon traditionell popskiva. Över vackra arrangemang, fyllda med allt från mellotron till flygelhorn, levererar Iiris Viljanen personliga historier medelst en sångteknik som ofta kan liknas vid rap.

- Det är inte något som kommit plötsligt. Jag hade tidigare ett band som hette Fylgia Calling, det var ganska annorlunda musik, och där testade jag att göra en låt på finska som hade det där pratet eller rappen. Jag hade bott i Malmö då och där hörde jag mycket hiphopmusik live som jag influerades av.

Trots att "Mercedes" är helt på svenska har finskan varit viktig i skivans uppkomst. Iiris Viljanen skrev ursprungligen första singeln "Årstavikens strand" på finska – magin uppstod sedan när hon översatte låten till svenska.

- Nu när jag hittat den här stilen kan jag skriva texter utan att behöva använda översättning som redskap. Men om jag hade börjat på svenska hade det nog inte blivit samma, jag har gått en omväg via översättningarna. Det blev mycket ord, något slags rapspråk.

Självupplevda texter

Albumets ordrika låtar är ofta smärtsamt personliga. Det mesta är också självupplevt.

- Jag har lagt till lite grejer så att det ska bli bra historier. Men själva grunderna är så som jag eller bekanta har upplevt händelserna.

Ändå känner hon ingen vånda nu när det personliga på sätt och vis ska bli allmän egendom.

- Nej, det ska bara bli kul att släppa det. Jag bjuder gärna på mina historier och det är ingen fara för mig vad folk tycker. Jag är inte rädd för det, det finns värre saker.

Efter albumsläppet har Iiris Viljanen fullt upp. I höst ska hon bland annat turnera med Emil Jensen och medverka i Uje Brandelius scenföreställning. I vår hoppas hon kunna genomföra en egen turné samtidigt som fler låtar väntar på att bli skrivna.

- Jag försöker tänka ganska öppet kring vad jag ska göra för att kunna bli inspirerad. Men jag har lite idéer till fler låtar på det här sättet.