1/10

Idol 2016: Liam tog hem vinsten

Idol 2016 är avgjort och det var Liam Cacatian Thomassen som tog hem vinsten. – Jag var så nervös för jag var så säker på att Charlie och Rebecka skulle gå vidare, säger han till TT.

Han var den stora favoriten och han höll hela vägen. Liam Cacatian Thomassen är vinnaren av "Idol" 2016.

– Kvällen har varit helt underbar. Jag var så nervös för jag var så säker på att Charlie och Rebecka skulle gå vidare, säger han.

Flest följare i sociala medier, mest spelningar på Spotify och juryhyllningar varje vecka – dessutom har han pekats ut som finalens stora favorit av de "Idol"-deltagare som tvingats lämna tävlingen under hösten.

Allt har egentligen talat för Liam Cacatian Thomassen från Göteborg.

Själv har han inte velat ta ut något i förskott:

– Jag tänker inte ställa in mig på att det blir jag som vinner. Jag tar inget för givet, sade han inför finalen.

Paradnummer

Men efter att Liam Cacatian Thomassen övertygat publiken och juryn i Globen och tv-tittarna med en remix av One Directions "Drag me down" röstades han vidare till finalens andra del.

Väl där fick han köra sitt paradnummer, Fugees "Ready or not", för att sedan briljera i årets vinnarlåt "Playing with fire".

– Du visar verkligen att du hör hemma på de stora scenerna. Dröm stort och fortsätt jobba. Du kommer att gå hur långt som helst, sade en överförtjust Nikki Amini.

– Varje gång du går upp på scen har du slipat på någonting som gör dig bättre och säkrare. Du måste lova att du fortsätter göra det, sade Quincy Jones III.

Sedan var saken biff och Liam Cacatian Thomassen fick stå i konfettiregnet som vinnare av "Idol" 2016.

Svajig resa

Trots att han stod som överlägsen favorit inför finalen har Liam Cacatian Thomassens "Idol"-resa varit långtifrån spikrak. Han plockades in i tävlingen av Quincy Jones III och ställdes inte framför hela juryn förrän i slutaudition.

Det blev ett omedelbart fiasko.

Liam Cacatian Thomassen tappade text efter text men juryn såg hela tiden något i honom och lät honom gå vidare till kvalveckan. Där kunde sedan äventyret ha tagit slut – Liam röstades inte vidare.

Efter att ha fått ett wildcard av juryn i kvalfinalen lyckades han dock till slut övertyga även tv-tittarna. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet i talangsåpan.

Nu har han också gått i mål – som segrare.

Stolt tvåa

Rebecka Karlsson kämpade sig fram till finalen i Globen men lyckades inte rå på Liam Cacatian Thomassens popularitet.

Att stå på scen bredvid den blivande vinnaren och vänta på det slutgiltiga beskedet var bland det jobbigaste hon någonsin upplevt.

– Jag mådde så illa. Man är så nervös. Det är tusentals människor och man vet inte riktigt vad som händer, säger hon till TT.

 Det var jättekul för Liam. Självklart blir jag lite ledsen. När man haft den här drömmen sedan man var fyra blir det lite jobbigt när man inte tar hem finalen. Men jag är supernöjd, har presterat över mina egna förväntningar. Nu ska jag inte sörja. Har man tagit sig så här långt kan man vara stolt över sig själv.

Rebecka Karlsson har också en klar bild om hur hennes framtida karriär ska se ut:

 Jag kommer att stå i Globen igen inom en snar framtid och jag kommer komma ut i världen, för min vilja är så stark.