Idel succé för Monty Python-musikal

ANNONS
|

Eric Idle väckte de fåniga riddarna av runda bordet till liv igen och gjorde Monty Pythons långfilm från 1975 till en oväntad succé på världens scener. Nu får musikalen "Spamalot" skandinavisk premiär i Malmö.

Kaffe eller te? Eric Idle, en av de sex medlemmarna i den legendariska humorgruppen Monty Python, bor numera i Los Angeles. Men är man en av dem som satt fingret på det brittiska kynnet och som själv kommit att utgöra definitionen av brittisk humor är valet ändå självklart.

Det blir te.

-Jag rör inte vid kaffe. Det får mig att skaka som ett löv.
Omarbetad film

Eric Idle är i Sverige för att överse repetitionerna av musikalen "Spamalot", som på fredag har premiär på Nöjesteatern i Malmö med bland annat Hipp hipp-duon Anders Jansson och Johan Wester på scen.

ANNONS

"Spamalot" är baserad på den klassiska Monty Python-komedin "Monty Pythons galna värld" från 1975, och blev något oväntat en succé när Idle tillsammans med kollegan John Du Prez plockade upp den igen och omarbetade den till musikal.

-Scenerna är Monty Python, karaktärerna är Monty Python. Vi har behållit hela den anda som präglade filmen. Men det finns egenskaper som filmen saknar, vilket var avgörande för att den skulle fungera som en pjäs. "Spamalot" är mer logisk och handlingsdriven, säger Eric Idle.
Fångar tidsanda

Humor är sällan tidlöst. Att en 35 år gammal lågbudgetkomedi blir en framgångsrik scenshow är lika oväntat som att öppna ett utgånget mjölkpaket och hitta fullt ätbar filmjölk.

-Bush var president, folk var deprimerade, trötta, alla hade åkt till Irak. Det var en katastrof. Och så kommer här några som ska leta efter den heliga Graal. Jag tror den en fångar en särskild tidsanda. När "Monty Pythons galna värld" kom blev den en stor framgång i USA, och det var ju under Vietnamkriget, spekulerar Eric Idle och tillägger:
-Men så är det också något av det bästa som Monty Python har gjort. Den gör folk glada.

TT Spektra: Hur mycket har det att göra med att pricka tidsandan?

-Undermedvetet handlar det väldigt mycket om det. Ta Beatles, deras framgång handlade väldigt mycket om att de kom i ett efterkrigsdeprimerat England. Du vet, deras "tralalala". Vi var motsvarigheten till dem. Vi kapslade in detta efterkrigstillstånd med ett slags galen optimism. Det tror jag är något som Beatles och Monty Python har gemensamt.
Förvånad

Att Monty Python fortfarande hittar nya fans, trots humors generellt korta bäst före-datum, och trots att gruppen faktiskt upphörde 1983, förvånar Eric Idle.

Kanske är det för att det "fortfarande är så jävla dumt".

-Men det borde verkligen vara dött och begravet redan för många år sedan, säger Eric Idle.

TT Spektra: Tycker du?

-Nej, jag tycker inte det. Men normalt sett håller inte humor så här länge. När vi är döda kommer folk fortfarande uppskatta oss.

TT Spektra: Känner du dig tursam?

-Nej, jag känner mig otursam, för jag kommer inte att kunna spendera de pengar som jag ännu inte tjänat.

Musikal av Eric Idle och John Du Prez, baserad på Monty Pythons film "Monty Pythons galna värld" ("Monty Python and the Holy Grail") från 1975, som driver med legenden om Kung Arthur och riddarna av runda bordet.

Urpremiär: Chicago 2004. Gjorde därefter succé på Broadway i New York där den 2005 utnämndes till årets musikal. Har sedan dess spelat på flera scener runt om i världen.

Skandinavisk premiär: 24 september på Nöjesteatern i Malmö, med bland annat Johan Wester, Anders Jansson, Adde Malmberg och Johan Glans i rollerna.

Spam: Konserverat burkkött. Var vanlig i Storbritannien under och efter andra världskriget då Spam var en av få produkter som inte omfattades av köttransonen, något som ligger till grund till en av Monty Pythons berömda sketcher.

Ålder: 67

Bor: Los Angeles

Känd för: En av medlemmarna i den brittiska humorgruppen Monty Python (1969-1983). Var den som skrev gruppens kanske mest kända låt "Always look on the bright side of life" från filmen "Ett herrans liv" ("Life of Brian"). Har efter det att Monty Python upphört bland annat givit ut två romaner och skrivit musikaler tillsammans med kollegan John Du Prez.

Regissören Anders Albien om "Spamalots" framgångar:

"Man blir väldigt varm i själen av musiken och historien. Det är emotionellt men inte sentimentalt. Man fikar inte efter skratt. Det är ärligt på ett konstigt sätt."

Anders Jansson, som spelar Sir Bedevere, om Monty Python:

"De är själva grunden till allt man håller på med. Det är de största förebilderna i mitt liv."

Johan Wester, som spelar Kung Arthur, om gruppens inflytande på Hipp hipp-duon:

"När vi började umgås på högstadiet och upptäckte att det var humor vi ville hålla på med var Monty Python det viktigaste inslaget. Den höjden som de har är oerhört inspirerande, även om man inte köper allt."

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS