Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jazzföreningarna sköts ofta helt ideellt, framhåller Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz. Arkivbild.

Ideella jazzföreningar mister statligt stöd

Det statliga kulturstödet fryser inne för 13 av landets jazzföreningar. Beskedet kommer när många bokningar redan är gjorda.

Statens kulturråd har i år fördelat verksamhetsbidragen till landets olika musikarrangörer. Sammanlagt har drygt 32,2 miljoner kronor har delats upp på 242 olika aktörer inom olika musikgenrer. Bland dem som får stöd för första gången finns KF Gaphals i Linköping och Musikens makt i Luleå.

Tidigare har Kulturrådet låtit Riksförbunden, däribland Svensk Jazz, själva fördela pengarna men i år har det i stället skett centralt.

- Vi har tagit tillbaka det här, vilket har lett till många fler ansökningar från hela landet, i olika genrer, vilket är väldigt roligt. Konsekvensen när man får in väldigt många bra ansökningar är dock att några inte får pengar, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet.

Säffle, Mellösa, Fagersta

I fjol fick ett 70-tal jazzföreningar stöd men med årets nyordning blev minst 13 av dem utan. Exakt varför exempelvis jazzklubbarna i Säffle, Mellösa, Fagersta och Farsta inte får statligt stöd i år kan Staffan Forssell inte svara på.

- Det här handläggs av väldigt kompetenta musiker och arrangörer. De är tungt rådgivande. Det är deras process som lett fram till beslutet som jag tar ansvar för. Men jag är inte med när de diskuterar.

TT: Jazzen är ingen stor genre, är inte detta bekymmersamt?

- Det är alltid bekymmersamt när en duktig aktör söker och blir utkonkurrerad av ännu bättre ansökningar. Men vi har inte medel att dela ut till alla, och med duktiga konstnärer som hjälper oss att prioritera har vi kommit fram till den här ordningen, säger Staffan Forssell som säger att nyordningen ändå ska utvärderas.

Många bokningar

Förra året fick de 13 föreningarna tillsammans 390 000 kronor, men dessa pengar har nu gått till andra arrangörer. Eftersom beskedet kommer i mitten av februari har jazzföreningarna redan hunnit göra många bokningar.

- Det här är organisationer som ingår avtal med professionella musikgrupper. Nu finns det risk för att ideellt engagerade människor blir ansvariga för avtal som inte går att uppfylla, säger Karin Inde på Svensk Jazz.

- Vi hoppas att vi får motiveringar till att de här 13 inte får anslag. Arrangörsledet är ofta ideellt medan musikerna är professionella. Vad kräver man egentligen av de här ideellt arbetande?