Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ida Börjel | Ma

Ida Börjels diktsamling Ma tar aldrig riktigt slut. En läsupplevelse som bara ger mer för varje gång, skriver Elin Grelsson Almestad.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Poesi

Poesi

Ida Börjel

Ma

Bonniers

”Ma” är det japanska tecken som grovt översatt kan liknas vid ett utrymme, en paus eller ett mellanrum mellan två element. Det är glappet mellan det uppfattade, en experimentell plats som äger rum hos betraktaren, kanske i det här fallet läsaren.

Ida Börjels tredje diktsamling Ma zoomar in och zoomar ut från jordens alla skådeplatser, också de mer dolda. Utgångspunkten finns i de inledande citaten av Inger Christensen, Birgitta Trotzig och Jaques Robaud. Härifrån knyts spår in i den alfabetiskt ordnade diktsamlingen, med särskild tonvikt på Christensens Alfabet (1981).

I Alfabet tecknar Christensen naturen, jorden och människan som plats i en dövande rytmisk upprepning:

”hösten finns; eftersmaken och eftertanken

finns; och enrum finns: änglarna,

änkorna och älgen finns”

Börjel tar vid med sin egen röst i en preteritumform:

”motvägg fanns; krafsviljan

mörkervägg, de tystade fanns

och arrogans, arrogansen fanns där”

Här ligger tonvikten än mer vid den mänskliga naturen, vid makt, kamp och förtryck. Bland annat omnämns den arabiska våren, oljemagnater, Fukischima, migranter och Berlinmuren i snabba nedslag på skilda platser under det senaste århundradet. Det är rakt igenom drabbande, svindlande med en aldrig sviktande rytmik.

Här återfinns också ett mellanrum: mitt i diktsamlingen är det som om Börjel tvärstannar. Här tar i stället tvivlen över. Osäkerheten inför skrivandet, det egna språket, den skriande otillräckligheten. Här träder jaget fram, försiktigt och sorgset. Det är en effektiv paus där också läsaren hämtar andan innan världen skrivs fram på nytt.

Att läsa Ida Börjel är att läsa högt, att läsa om och om igen och tränga djupare in i lagren av bilder och upplevelser. Ma är en diktsamling som aldrig riktigt tar slut. En läsupplevelse som bara ger mer för varje gång.