Ibrahim Faal vill slåss mot stereotyper

Först poesi. Sedan hiphop och stå upp-komik. Nu teater och en egen novellfilm, om en utlevande kvinna 50 plus. Ibrahim Faal har flyt, och upplever sin bästa teaterturné hittills.

ANNONS
|

Kanske har ni redan sett honom på någon av Göteborgs fria teaterscener? "Ibbe" Faal framförde 2014 Bananhuset, Nicolas Kolovos monolog om identitet, på Angeredsteatern med senare gästspel på Folkteatern och Clandestino. Han har även medverkat i pjäser som Fågelvägen till Vintergatan på Regionteater Väst, Teater Pugilists Trafficking, hedersmord och goa glada kaniner samt teater Trixters helaftonspjäs Den hemliga ingrediensen - där han syntes i så vitt skilda roller som läkare, drömtolkare, besserwisser, hemtjänstassistent och... något otippat kanske: gädda.

Ingen hiphopkarriär

Han föddes på Sahlgrenska i Göteborg som nummer tre av sex syskon. Familjen bodde i Biskopsgården Ibrahims första tre år innan de flyttade, först till Ljungby i Småland, sedan via Helsingborg till Malmö och Möllevången där Ibbe växte upp. Han är den enda i familjen som sysslar med teater, många av hans vänner har helt andra jobb, och det är inte utan att han ibland känner sig blyg eller malplacerad i mer elitistiska teatersammanhang.

ANNONS

När han var yngre ville han skriva, snart blev dikterna till hip hop-texter som han rappade.

– Men det blev ingenting med hiphopkarriären, konstaterar han med ett av sina många leenden när vi ses över en kopp kaffe på ett kafé vid Skanstorget.

Han kom från Bologna dagen innan, där han haft sin bästa teaterupplevelse hittills: spelat Mattias Anderssons pjäs The Misfits på en teaterfestival. En föreställning som tar avstamp i Backateaterns egen historia, och växer till en gestaltning av utanförskap och konformism, trasiga familjer och utstötta, marginaliserade människor.

– Vi spelar på svenska men allt är textat på engelska och italienska, förklarar Ibbe. Publiken uppskattade inte minst den djupt obehagliga scen i pjäsen som utspelar sig bland mexikanska vattensalamandrar i ett akvarium.

– Men jag lade också märke till att italienarna i publiken skrattade åt de personer som är lågstatus på scenen. Så fort min rollfigur öppnade munnen till exempel.

Om två veckor reser ensemblen vidare med pjäsen till Rennes i Frankrike.

Ensam afrosvensk skådis

Att vara ensam afrosvensk manlig teaterskådespelare i Göteborg har triggat Ibrahim Faal att gå på Sara Broos ettåriga manusförfattarutbildning Brobygrafiska i Sunne.

– Jag vill utmana de stereotyper som i dag dominerar på film, och berätta historier som inte hittills har berättats.

ANNONS

Är vitheten värre inom svensk film än på teatern?

– Ja absolut. Reklambranschen är bättre, mer inkluderande.

Just nu har Ibbe en liten roll som motståndsman i Stefan Jarls kommande film Aftonland med Henrik Norlén och Ewa Röse, ett drama regissören själv kallar en "poetisk krigsfilm".

– Handlingen kretsar kring en familj i en by dit det kommer soldater. Händelserna berättas ur pojkens perspektiv. Byn kunde varit var som helst i världen, filmen är på så sätt politisk och berör världsproblemen.

Egen novellfilm

På radio hörs Ibrahim Faal i rollen som Johannes, pastorns son, i Svensk synd, Martin Jerns roman omvandlad till radioteater.

– Han är en väldigt skrämmande person. När jag läste mina repliker högt kände jag riktigt obehaget.

Ibbe har nyligen också jobbat intensivt och ideellt med filmen om John Hron, som han varit både casting- och statistansvarig för. I mitten av december drar dessutom inspelningen av hans egen novellfilm Vem fan är du? igång i Göteborg.

– Där berättar jag om psykologistuderande Carina, 50 plus, som är en player, ligger runt med män fast hon samtidigt har en väldigt låg tilltro till det manliga släktet.

Fakta: Ibrahim "Ibbe" Faal

  1. Ålder: 33 år
  2. Yrke: Skådespelare och manusförfattare.
  3. Bor: I Majorna
  4. Familj: Singel, fem syskon varav två bor i Vancouver, mamma och pappa i Malmö
  5. Drömroll: Polis eller hemlig agent, eller vad som helst som inte har med hudfärg och stereotyper att göra. Gärna i regi av Lukas Moodysson.
  6. Aktuell: I Backateaterns föreställning The Misfits som just nu turnerar i Europa. Syns även i en liten roll som motståndsman i Stefan Jarls kommande film Aftonland, och hörs på radio i Svensk synd, Martin Jerns roman omvandlad till radioteater

ANNONS