Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

I stället för stranden: 18 streamingtips

Den här sommaren har mest bjudit på regn hittills. Tur att det finns serier att streama. Här är GP:s guide till de bästa.

KOMEDI
 

Horace and Pete (Louisck.net, 1 säsong)
Det finns en stor chans att du inte hört talas om denna. Trots att huvudrollerna görs av inga mindre än komikern Louis C.K. och skådespelaren Steve Buscemi. Anledning är att Louis C.K. i princip smugit ut tv-serien på sin hemsida utan någon som helst marknadsföring. Märkligt och kanske rentav rebelliskt i tider av multimediakonton, men en sak är säker. De som sett serien hyllar den som ett mästerverk.

Orange Is the New Black (Netflix, 4 säsonger)
Fängelseserie med en ziljard karaktärer varför det alltid finns något för alla smaker. Historierna pendlar mellan det djupt mörka och det absurt komiska. Orange Is the New Black har ibland kallats för en kvinnoserie men det är felaktigt. Det är en mänsklig serie. Dessutom bjuder den, för omväxlings skull, bjuder på fler och bättre representerade kvinnliga karaktärer än många hela tv-kanaler.

 

Silicon Valley (HBO, 3 säsonger)
Tänk dig Entourage fast att det utspelar sig i teknikmeckat Silicon Valley och att karaktärerna inte är as och dessutom går att skilja från varandra. Jakten på nästa stora grej inom tekniken är smart och rapp men räds samtidigt inte att ibland ta ett helt avsnitt på sig att bygga upp till en enda otrolig punchline. Innehåller för övrigt världshistoriens bästa penisskämt.

 

 

SPÄNNING

Orphan Black (Netflix, 4 säsonger)
Förmodligen den mest underskattade serien på hela listan. Handlar om personlig identitet och kloning när intensiv thriller möter engagerande science fiction. Mer än så vill vi inte avslöja. Nästa år kommer dessutom den femte och sista säsongen, vilket gör att den perfekta tiden att börja titta är nu.


Mr Robot (Svt play, HBO, 2 säsonger)
Ni vet hur tv-serier aldrig riktigt fattat internet utan mest hanterat det som något som lika gärna hade kunnat komma från Harry Potter? Mr Robot gör inte det misstaget utan hacktivistserien skulle förmodligen kunna doktorera i ämnet. En psykologisk och kreativ thriller som dessutom är den första fullt ut antikapitalistiska amerikanska serien gjord i ett kapitalistiskt system. Egentligen är det ett under att den fungerar och ett mirakel att den gör det så bra.

 

 

Homeland
(Svt play, Netflix, 5 säsonger)
Som 24, fast smart och mindre jingoistisk. Skaparna har sagt att de skall lägga ner Homeland i flera år nu. Tyvärr går det inte eftersom den helt enkelt är för bra och folk bara vill ha mer. Samtidigt förstår vi att skaparna till den politiska thrillern längtar efter ett avslut. Under en säsong av Homeland händer det nämligen mer än det gör på tre säsonger i andra serier.

DOKUMENTÄR


Making a Murderer
(Netflix, 1 säsong)
Snackisserien som gjorde att världens ögon vändes mot en liten rättegång mitt i ingenstans. Den här dokumentärserien må vara lång och matig men är så skickligt klippt att den aldrig tappar tempot. Och de unika människorna och deras öden engagerar, det är lätt att förstå varför några av dem nu reser land och rike runt för att hålla föredrag och prata om rättvisa.


The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (HBO, 1 säsong)
Och för dig som redan sett Making a Murderer. Tänk dig den serien igen, fast bättre. Givetvis har vi inte hjärta att avslöja varför. Men utan att spoila särskilt mycket så handlar serien om finansarvingen Robert Durst som precis blivit gripen och är misstänkt för mordet på sin granne. Och sen blir det skumt, väldigt skumt.

 

Chef´s Table (Netflix, 2 säsonger)
Allt behöver ju inte vara våld och otäckt. Det kan vara mat också. Chef´s Table går ut på att vi i varje avsnitt får komma in i köket hos en av världens bästa kockar (bland annat svenske Magnus Nilsson). Där får vi sedan insikt i deras syn på livet, deras talang och passionen för mat. Mys på hög nivå men bör ej ses på tom mage.

DRAMA


Angels in America (HBO, 1 säsong)
Den här serien om Amerika, änglar, aids och homosexualitet i Ronald Reagans 80-tal kan uppfattas som en smula högtravande och svår. Men den som vågar titta kommer att belönas rikligt med ett av vår tids största konstverk och förmodligen bli en helt ny människa på kuppen. Ganska coolt va? Och ifall du fortfarande tvekar kan du ju titta på rollistan. Ett namn: Al Pacino. Ett namn till? Meryl Streep.


Game of Thrones (HBO, 6 säsonger)
Smal indieserie om is, eld och drakar som väldigt få har sett. Missa inte! Skämt åsido. Vi vet att alla inte gillar fantasy. Det är okej. Men fantasy är bara en estetik som egentligen inte säger något om kvalitén på berättelserna. Game of Thrones är inte felfritt men oerhört välgjort och ett kulturfenomen värt att vara med om medan det fortfarande pågår.


Gilmore Girls (Netflix, 7 säsonger)
Sen finns det förstås tv-serier som inte behöver handla om övernaturliga eller exotiska saker. Gilmore Girls är en historia om riktiga människor med riktiga problem. När dottern Lorelai missar att plugga inför ett prov är det både mer relaterbart och ångestframkallande än alla zombier i världen. Serien gör dessutom en kort återkomst på fyra avsnitt nu i november. Dock utan Melissa McCarthy.

SVENSKT


Bron (Svt play, 3 säsonger)
Svensk-dansk samproduktion som inte bara riktar sig till de som hetsäter deckare varje sommar. Börjar med att ett lik hittas på Öresundsbron på gränsen mellan Sverige och Danmark och sedan är det full fart i den nordiska samåkningsfilen. Ifall någon missat det är Bron oerhört populär och har sålts till 160 länder.


Johan Falk (Netflix, 4 säsonger)
En butter Jakob Eklund. Ett buttert Göteborg. Du vet vad du får, lite action, lite detektivarbete och ett gäng svordomar. Det finns något väldigt tröstande och tryggt i en sådan serie. Det är som en fin portion makaroner och köttbullar. Vi gillar dig Johan Falk. Även om du förmodligen inte hade gillat oss.


Full Patte (Svt play, 2 säsonger)
Hyperaktivt och påhittigt samhällskritiskt från systrarna Kronlöf som slår hårt underifrån utan att känna sig manade att be någon om ursäkt. Alla är potentiella offer, inklusive de själva. Tänker du redan nu att “baserat på titeln så är det här inget för mig” så visar det mer än något annat att du behöver se detta snarast. Avsnitten är tio minuter. Bara kör.

KLASSIKER


The Sopranos (HBO, 6 säsonger)
Men det var värst vad folk tjatar på dig om den här serien hela tiden? Men vet du? Nu är det sommar. Det du vanligen följer är på paus. Det är dags nu. Utan HBO:s magnum opus hade ingen av dina andra älskade dramaserier ens existerat. Det hade blivit Sunset Beach för hela slanten. Du är skyldig The Sopranos detta.


Vita huset (Netflix, 7 säsonger)
När Aaron Sorkin skriver om politik så känns politik som det mest engagerande, spännande och finaste i världen. Det kan vara nyttigt att få den känslan ibland. Snabb varning: säsong fem är helt usel, men kämpa vidare. Då kommer du få se en unik tv-serie ändra form och bli något helt annat som faktiskt är lika bra som de första fyra säsongerna.


Sex and the City (HBO, 7 säsonger)
Du vet att du vill. Nej, du inbillar dig inte. Sex and the City var bra på riktigt. Det är inte livsstilsporr. Det är bra genomfört drama om än iförd Manolo Blahniks och New York-romantik. Den som hävdar annat bär enbart på fördomar. Så det är dags att se om den. Och har du inte sett den första gången är det dags för det också.