Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

I solidaritet med människor på flykt

På fredagen hölls en manifestation för human flyktingpolitik och rätten till asyl på Bok- och bibliotekmässan. Förutom representanter från Bok- och bibliotek medverkade bland andra ärkebiskop Antje Jackélen och Linda Nordin – generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Bokmässan har under den gångna veckan haft en stor press på sig gällande årets fokusland Ungern, en nation med sträng statlig styrning av press och kulturliv, och vars hårdföra hantering av de människor som flyr genom landet kraftigt har ifrågasatts.

Efter en kritisk debattartikel i onsdagens GP, replikerade Bokmässan att den sedan en tid tillbaka planerat att hålla en manifestation för rätten till asyl, för en human flyktingpolitik och för ett mångkulturellt Europa.

Manifestationen som hade ett hundratal deltagare invigdes av mässansvarige Maria Källsson och programchef Daniel Levin. Därefter hölls anföranden av representanter från Svenska kyrkan, Svenska FN-förbundet, Interreligiösa rådet, Interreligiösa centret, Svenska författarförbundet, Svenska PEN, DIK, Vision och Svenska förläggareföreningen.

Ärkebiskop Antje Jackelén sade att det ingår i de kristna värderingarna att vara öppen mot människor i nöd.

– Att bygga stängsel är inte ett alternativ om man vill behålla sin värdighet och vara medmänsklig. Välstånd förpliktigar.

Linda Nordin, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet, hänvisade i sitt tal till Genèvekonventionen och FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

- Att ta emot människor som flyr för sina liv är inte en fråga om generositet eller barmhärtighet. Det är en fråga om rättighet, sade hon.