Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

I Indien startar livet om

Inspelningen i Indien av SVT-dramat Delhis vackraste händer bjöd på flera oförutsedda händelser. En dag stormade polisen in på inspelningsplatsen.

En scen med festande turister på en takterrass hade observerats från en minaret i närheten, att det låg en moské alldeles intill inspelningsplatsen var ingen i filmteamet medveten om.

– Det är ovanligt att man dricker alkohol offentligt och polisen plockade bort flaskorna, inte för att det är olagligt, men för att det kunde starta en lynchmob, berättar Björn Kjellman.

Han spelar Göran Borg, en medelålders man som inte lyckas komma vidare efter en skilsmässa, han har inga ambitioner och förväntar sig inget mer av livet. Dessutom har han inte så bra kontakt med sin tonårsdotter. En dag får han sparken och när hans dotter säger till honom att han aldrig vågar göra någonting nytt, tackar han hastigt ja till att följa med en kompis som ordnar gruppresa till Indien.

– Han är en människa som fastnat. Det sympatiska med filmen är att den visar på möjligheterna att ta sig loss ur det här läget. Göran Borg är, i alla fall i början, rätt tråkig. Vi jobbade mycket med hur tråkig han skulle kunna vara utan att publiken tappade intresset, glimtar av något annat måste också finnas ibland.

Delhis vackraste händer bygger på Mikael Bergstrands bok med samma namn. En bok som Björn Kjellman upptäckte för några år sedan.

– Jag snubblade över den och samtidigt fick jag boken från en kompis, så jag hade två. Det var nog ett bra tecken. Jag tyckte den var väldigt rolig och rörande, samtidigt är den en reseskildring från Indien. Jag gillar när genrerna glider in i varandra, från drama till socialreportage till reseskildring. Göran Borg skulle vara en bra roll för mig, tänkte jag.

Han föreslog en filmatisering för ett produktionsbolag och även för Hannes Holm, vän och regissör, och efter ett par år och många turer blev projektet av.

– Tv-dramat har blivit en komedi med lätt hand, men med en mörk klangbotten.
Serien är inspelad i Malmö och Delhi. Björn Kjellman hade aldrig varit i Delhi förut, men Indien har funnits med på ett hörn i hans liv. Hans far var folkhögskolelärare och arbetade med en svensk stödförening för en indisk byfolkhögskola och varje år fick familjen besök från Indien.

– Det var som om en bit av Indien kom hem till oss.
Våren i Delhi betyder att det börjar bli ordentligt varmt på dagarna. Vissa inspelningsdagar var det uppåt 40 grader.

Göran Borg är en man med en viss rondör, åtminstone i början, ju längre han är i Indien desto mer krymper hans midjemått. Björn Kjellman spelade med tre olika stora lösmagar.

– Det var inte så farligt, jag trivs när det är varmt och jag hade ju en tjusig trailer med luftkonditionering. Men magarna var gjorda av ett material som inte var så svet­tåligt, en av dem var på väg att börja mögla och fick kasseras.

Eftersom en stor del av tv-serien filmades i Indien innebar det samarbete med indiskt filmteam och indiska skådespelare.

– Det innebär ju en direktbiljett in i människors liv. Det blev många spännande möten.

Göran Borg är från Malmö och pratar engelska med skånsk brytning.

– Det var väldigt roligt, jag gillar att jobba med dialekter och accenter, men det gäller att hitta en avvägning så det inte blir buskis.

Sin barndoms skånska får han förstås också användning för, en dialekt han nästan aldrig använder till vardags.

– Utom ibland, man får bättre service i affärer om man pratar skånska.

Delhis vackraste händer har premiär i SVT1 på nyårsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.