I "Dumma mej" är den onde god

ANNONS
|

Animerade "Dumma mej" går i "Shreks" fotspår och satsar på en antihjälte i huvudrollen.

Bakom filmen står "Ice age"-producenten Chris Meledandri - som fick uppslaget av sina barn.

Det är inte omöjligt att "Dumma mej" kommer att bli mest ihågkommen för sina bifigurer. Huvudpersonens små gula hjälpredor, minionerna, är som gjorda för att bli gosedjur och hamna i hamburgerkartonger.

Men det är ändå huvudfiguren själv som vållat filmteamet mest möda. Det berättar Chris Meledandri, 51, filmens producent och en av Hollywoods tyngsta inom ny animerad film. Han var den som ledde bolaget Fox animationsavdelning där han producerade bland annat "Ice age" och "Simpsonsfilmen" innan han nyligen bröt sig loss och startade sitt eget bolag, Illumination entertainment.

ANNONS
Hjälten är skurk

"Dumma mej" skiljer sig från huvudfåran i filmen genom att hjälten är en skurk: den genomonde Gru vars senaste projekt är att stjäla månen.

Chris Meledandri berättar att idén att vända på hjälte- och skurkrollen kom från hans egna två söner.

-Jag älskar själv filmer med antihjältar. Och genom åren har jag märkt att när jag ser film med mina barn - både andras filmer och mina egna - lämnar de ofta bion med starkare känslor för skurken än hjälten. Man kan bli uttråkad av hjältar, deras utveckling blir ofta förutsägbar.
-Jag minns en film jag gjorde, "Robotar" (2005). Man lägger hur mycket tid och kraft som helst på att skapa en bra hjälte, Rodney, och så kommer min son ut och säger att han tyckte bäst om skurken, Ratchet. Vår plan var ju inte att man skulle lämna salongen och hålla på hjältens fiende. Så jag fortsatte observera hur mina söner ser på film och kom fram till att vad de vill ha är mångbottnade rollfigurer. Gru i "Dumma mej" gav oss alla chanser att utveckla en sådan.
Uppföljare på gång

"Dumma mej" har svensk premiär på fredag. I USA gick den upp i somras och blev en framgång både hos kritiker och publik - och redan pågår arbetet med en uppföljare.

-Ja, vi har en idé som gör en uppföljare mycket svår att motstå. Vi har underbara karaktärer, inte minst i våra minioner. Jag tror att det kan bli en mycket stark film.

Chris Meledandris bolag Illumination entertainment har flera tunga projekt på gång. Här berättar han om några av dem:

"The Lorax": "Det är en historia av (barnboksförfattaren) Dr Seuss. Vi gjorde hans 'Horton' tidigare. Den här gången handlar det om hotet mot miljön. Han skrev boken på 70-talet, men den är mycket mer relevant i dag".

"Hop": "Det är en spelfilm med en animerad hare i huvudrollen. Russell Brand gör hans röst. Det handlar om hur det är dags för påskharens son att ta över familjeföretaget, men han vill mycket hellre bli rockstjärna".

"Familjen Addams": "Vi gör den med regissören Tim Burton i stop motion-teknik. Den handlar om hur den klassiska skräckfamiljen Addams blev vad den blev".

"Flanimals": "Den bygger på Ricky Gervais böcker och figurer. Manusförfattaren var med och skrev 'Simpsonsfilmen'".

ANNONS