Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag skulle Ted Gärdestad fyllt 60 år – se hyllningarna här

I dag skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år och nätet fylls av hyllningar till musikikonen. Hans låtar har tolkats av många genom åren – här är några av de bästa.

Ted Gärdestad slog igenom när han var så ung som 15 år. Efter att ha fångats upp av Björn och Benny släppte han dunderhiten ”Jag vill ha en egen måne” 1972.

Bara 41 år gammal tog Gärdestad sitt liv efter att ha levt många år med psykisk sjukdom. Efter sig lämnade han en låtskatt som fortfarande lever i allra högsta grad.

Se också: Hör göteborgarna hylla Ted Gärdestad hemma i köket

LÄS OCKSÅ: Artister hyllar Ted Gärdestad på skiva

Idag används hans musik på bröllop, dop och begravningar och nästan varenda svensk artist har någon gång sjungit Ted Gärdestad.

På årsdagen för hans födelsedag då han skulle ha blivit 60 år strömmar hyllningar in från medier, privatpersoner och kändisar i sociala medier. Niklas Strömstedt, som själv har tolkat ikonen tackar för alla känslor och tankar han lyckats fånga i sina låtar.

 

A photo posted by Niklas Strömstedt (@poptonten) on

 

Göteborgsartisten Timo Räisänen är ett stort Gärdestad-fan.

I våras spelade han sina tolkningar på Göteborgsoperan med Göteborg wind orchestra och snart släpper han ett cover-album och ger sig ut på en turné med Gärdestad-låtar på repertoaren.

Även Håkan Hellström har gett sig på Gärdestad på sitt alldeles speciella sätt.

 

Den kanske mest kända versionen av ”Oh, vilken härlig dag” har Jill Johnson gjort.

 

Laleh spelade in ”Sol, vind och vatten” för den svenska hyllningsplattan som kom 2014. Här sjunger hon den på Allsång på Skansen.

Helen Sjöholm har gjort en väldigt omtyckt version av ”För kärlekens skull”.

Darin framförde "Öppna din himmel" för en rörd publik inklusive kungligheter på Skansen på Nationaldagen 2014.

Och för ett par år sedan gav Ted Gärdestads dotter, Sara Zacharias, ut ett album med outgivna låtar som hon hittade på vinden och som hon fick hjälp att färdigställa.