Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hysteri på Marcus och Martinus Sverigebesök

Marcus och Martinus kan inte gå ute på gatorna i Norge utan att omringas av fans. När de besökte Göteborg för att träffa sina svenska beundrare, kunde man ana att inte heller Sverige är fredad mark för popstjärnorna särskilt länge till.

Från Kiruna till Smygehuk, runt hela Västergötland, ja, till och med på vissa platser i anrika Örebro-stadsdelen Wadköping, talar Sveriges barn numera i hurtig kod till varandra. Spetsar man öronen blir fenomenet bara märkligare, ty kodspråket är ... norska. Ingenting annat den mest melodiska, felfriaste norska.

Symptomet visar att den norska Marcus och Martinus-febern slutligen har tagit sig över landsgränsen. Kanske har den funnits här i månader – för vad kan väl tullen vid E6:an göra när Norges mest framgångsrika tvillingpar och deras pappa agenten vet att använda Youtube i marknadsföringen.

– Han har verkligen uppslukats helt. Hemma går han runt i köket och videobloggar på norska, det är jätteroligt, säger Cilla Hansson från Halmstad.

 

 

Hennes son Noah Ivarsson, 8, är ett av de 40 fans som nyligen vann en tävling via popduons Instagram-konto. Priset var smått ofattbart för den Marcus och Martinus-frälste: En exklusiv spelning på Hard Rock Café med idolerna, samt chansen att få möta dem efteråt på en så kallad meet and greet.

Det är klart att man som förälder ställer upp i det läget och bilar hela vägen från Halland till Göteborg. Samt utstår en halvtimmes snorkallt, västgötskt sprayregn i väntan på att portarna ska öppnas.

– Det är väldigt seriöst för honom. Han drömmer själv om att bli artist, därför vill han ha klar sikt över deras fötter när de dansar på scenen så att han kan lära sig dansstegen, säger mamma Cilla och gnuggar händerna mot varandra för att hålla uppe värmen.

– Jag ska säga till dem att jag har gått på samma ställen som de var på i sin musikvideo, förklarar den nöjda sonen, som genast kände igen miljöerna när familjen var på semester i Los Angeles.

Lika glad som sin bästa vän Noah över att få träffa idolerna är åttaåriga Tilde Forsling. Hon blir ställd när vi frågar vad det är som egentligen är så bra med Marcus och Martinus.

– Åh, men det är ju så himla mycket! ropar hon. De är bra på att dansa, på att sjunga, på, ja, på allt. Och så …

Mer än så hinner vi inte prata om bröderna. Någon i kön skymtar Martinus ansikte i ett fönster och ett tjut uppstår i publiken; tjutet växer bland de 40 vinnarna, deras medbjudna kompisar samt de stöttande föräldrarna, och växlar ner till ett glatt surr först efter att skepnaden bakom glaset vinkat ner.

De är bara i startgroparna för sitt stora äventyr. Ändå ser de unga Halmstadsborna Noah och Tilde så väldigt, väldigt lyckliga ut där de står.

Marcus och Martinus Gunnarsen från lilla Trofors är ett unikum på den norska popkartan. Superstjärnor blev de redan som 10-åringar efter att ha vunnit den tv-sända musiktävlingen Melodi Grand Prix Junior. 2015 släpptes det första fullängdsalbumet Hei som snart hamnade etta på norska albumlistan, och vars andra singel  Elektrisk till råga på allt slog strömningsrekord i hemlandet.

Elektrisk blir den sista av sammanlagt fyra låtar som tvillingarna framför på Hard Rock Café i Göteborg, innan det är dags för dem att krama, signera till och trösta sina svenska fans.

Ett av dessa, Tilde, fullkomligen lyser när hon och Noah kliver ner från scenen. Leendet har klättrat ända upp till örsnibbarna.

– Jag sa att jag är en åttondels norsk, berättar hon.

Vad tyckte de om det?

–  ”Coolt”. Eller ”kult”? Nej, jag tror att det var coolt. I alla fall så blev jag jätteglad.