Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hyllningarna förvirrade This Is Head

De trodde inte att någon skulle bry sig. I stället blev de alla kritikers älsklingar. Tre år efter den hyllade debuten släpper This Is Head uppföljaren "The Album ID".

Man kan anklaga kritiker för att ha dålig smak, att de inte fattat grejen eller bara lyssnat väldigt slarvigt. När This Is Head tänker tillbaka på mottagandet av deras första album "0001" kommer de med den här varianten:

-Om en skiva hyllas så unisont, då börjar man bli misstänksam och undra hur alla recensenter kan ha samma smak, säger basisten Tom Malmros.

Kritikerfavoriter

Den Smålandsbördiga kvartetten som snuvade favoriten Robyn på utmärkelsen årets pop under P3 Guld-galan 2011 och utnämndes till årets liveband på Manifestgalan året därpå menar halvt på allvar, halvt på skämt, att svenska kritiker inte är tillräckligt självständiga.

-Det var en tidning som gav skivan det näst sämsta betyget. Det var härligt med någon som inte var superpositiv! Men sen på årsbästalistan i den tidningen hamnade vi ändå på sjundeplats, säger Henric Claesson, bandets gitarrist.

Discokula i taket

This Is Head tar en paus från förberedelserna till en inofficiell releasefest i Studio Möllan i Malmö. Debuten spelades in här, och för att förklara hur bandet låter räcker det med att titta på inredningen. Lite stökigt, introvert, men med en discokula i taket och tapeter med stora blommor och sirliga medaljonger på väggarna.

Ungefär så som många tänker sig hela den så kallade Malmöscenen. This Is Head hade redan bildats när det begreppet började användas för att klumpa ihop allt som lät lite disco, kraut och psykedelia i stan.

Göteborg

This Is Head, det framgångsrika bandet inom den här scenen, tycker däremot att det mest låter pop om det de gör. Och kanske gäller det särskilt för nya "The Album ID", som huvudsakligen är inspelad i Svenska Grammofonstudion i Göteborg med Soundtrack Of Our Lives basist och låtskrivare Kalle Gustavsson-Jerneholm som producent.

De tio låtarna på skivan är mer publiktillvända, med tydligare struktur och fler raka refränger.

-Kalle har rensat och städat upp en hel del, säger Tom Malmros. -Men det har också att göra med att vi inte ville göra samma platta igen, säger trummisen Adam Jacobsson.

Om identitet

På låtarna får också Björn Wikings sång större utrymme.

-Albumtiteln, "The Album ID", och texterna har en sammankoppling. Många av låtarna handlar om identitet och hur man själv förhåller sig till omvärlden och andra, säger Björn Wiking, som också skriver bandets texter.

"The Album ID" släpps den 27 mars, nästan två år senare än det ursprungligen var tänkt. Arbetet med skivan fick helt enkelt senareläggas på grund av att bandet ständigt fick nya spelningar i och med hypen kring debuten.

Egentligen hade de inte räknat med att någon skulle bry sig. Och inte heller den här gången har This Is Head tagit hänsyn till några förväntningar.

-Mån måste försöka hitta det man själv är sugen på, speciellt om vi ska hålla på att spela det här i minst ett år. Det blir nog så här det blir när vi fyra gör en andra skiva, säger Henric Claesson.