Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur mycket tål festivalen?

Vad händer om Ukraina vinner på lördag? Eller, formulerat på ett annat vis, hur mycket tokerier tål Eurovision Song Contest innan den blir buskis och sätts upp på teater i Falkenberg.

För er som inte vet så har Ukraina alltså skickat dragartisten Verka Serduchka, en galenpanna med sönderklippt diskokula och julgransstjärna, på skallen. Verka är tydligen stor i hela Östeuropa och på You Tube kan man hitta monsterhits som Gulyanka, Ty napyvsya kak Svynya och Tuk tuk tuk. Allihop olika varianter på samma hyperstompiga, hysteriska klezmertechno som är Verkas claim to fame.

Här tävlar hon/han helt logiskt med startfältets i särklass simplaste och fånigaste låt, och då ska man veta att konkurrensen är direkt mördande just i de grenarna. Så en hel del talar för att det blir segerfest i Kiev på lördag. Jag tror nämligen att förra årets Lordi-vinst öppnade dammluckorna i ESC. Från och med deras triumf är det fritt fram för fjanterier.

Från att ha varit en tävling där man faktiskt kunde lyckas med typisk schlager, mikrofonklapp och lite bensprattel, läs Charlotte Perrelli, så är det numera galnast som vinner. Kanske är det så att Elena Paparizou var den sista "riktiga" schlagerartisten. I en tävling som bara sväller och sväller så blir det givetvis allt svårare för en aningens, aningens mer krävande låt att lyckas. Nu vill dessutom schlagerns gudfader Svante Stockselius släppa in ännu fler nationer och det lär ju inte precis göra det musikaliska mischmaschet mer överskådligt.

Man kan helt enkelt inte begära att tittarna, röstarna, ska kunna hantera intrycken i den 42-låtars sörja som rinner ur tv-apparaten under årets tävling. Det blir helt enkelt för mycket. Minsta lilla försök till nyansering, substans eller subtilitet straffas ut omgående till förmån för det tokigaste, galnaste och allra mest reptilhjärnekittlande bidraget. Så då vinner Ukraina på lördag.

Men med tiden kommer ju alla länder att inse att det bara är trams som gäller och Sverige kommer att rulla Stefan och Krister i fingerfärg och skicka iväg dem i en liten självlysande låda. Eller så tröttnar vi och stannar hemma och surar med våra gamla Abba-singlar.

Samtidigt som i ESC fastnar i ett fullständigt, obotligt vansinne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.