Efter framgången med "Elle" dyker Isabelle Huppert upp i filmen "Souvenir", där hon spelar en avdankad schlagersångerska. Arkivbild.
Efter framgången med "Elle" dyker Isabelle Huppert upp i filmen "Souvenir", där hon spelar en avdankad schlagersångerska. Arkivbild.

Huppert gör livet till en schlager

ANNONS
|

- Abba snodde förstaplatsen från mig, säger Isabelle Huppert med ett skratt.

Enligt storyn i ”Souvenir” gjorde förlusten att Lillianes karriär gick åt skogen. Numera jobbar hon vid det löpande bandet i en fabrik som tillverkar paté. Hon bor ensam och tillbringar kvällarna med att dricka framför tv:n.

Men hennes betydligt yngre kollega Jean känner igen och tar kontakt med den i början motvilliga Lilliane.

ANNONS

Inleder en relation

Det leder till att de inleder ett förhållande och till att Jean börjar övertyga henne om att göra comeback och ställa upp i årets schlager-EM. Och jo då, Isabelle Huppert sjunger i filmen.

- Att sjunga framför kameran…om du inte tycker om att höra mig sjunga är det riskfyllt, säger hon med ett leende.

"Gör en resa"

Filmen handlar om en äldre kvinna och en ung man som har en sexuell relation, men Huppert tycker inte det är så mycket att hänga upp sig vid.

- För mig är det inte det centrala temat i filmen, säger hon.

- Kärnan i storyn är mer den resa som den kvinnan gör. Det är en berättelse om någon som växlar om i livet, en berättelse om någon som går från ett liv i offentligheten till ett privat liv. Jag tycker också om detta med att hon kom tvåa efter Abba. Hon fick aldrig uppleva den fullständiga framgången.

ANNONS

Samarbete med Haneke

”Souvenir” har svensk premiär samtidigt som årets filmfestival i Cannes har dragit i gång. En av de mest emotsedda (och favorittippade) filmerna där är Michael Hanekes nya film ”Happy end”. Ett av de två priser Huppert redan har vunnit i Cannes var för Hanekes provokativa ”Pianisten”. Och hon tycker att ryktet om regissörens mörker och svårmodighet är fel.

- Jag har alltid sagt att Michael är mycket rolig. Den nya filmen handlar om en familj som bor i Calais, nära migrantlägren. Det handlar om denna mycket rika familj, och borrar sig in i deras problem.

Efter roller i filmer som ”Pianisten” och nyligen aktuella ”Elle” är det lätt att tro att Isabelle Huppert gillar provokativa roller. Och det gör hon.

- Men det får inte vara provokation som självändamål. Det måste säga någonting.

TT

Fakta: Isabelle Huppert

Född: 1953 i Paris.

Bakgrund: Debuterade på film i "César och Rosalie" 1972, men fick sitt stora genombrott i "Spetsknypplerskan" 1977. Har medverkat i över 90 film- och tv-produktioner och prisbelönats för roller i filmer som "Pianisten" av Michael Haneke (2001), "Ceremonin" av Claude Chabrol (1995) och "Elle" av Paul Verhoeven (2016). Har också samarbetat med regissörer som Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Clarie Denis och Francois Ozon.

Aktuell i: "Souvenir" som får svensk biopremiär den 19 maj.

ANNONS