Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar regidebuterar med "Tårtgeneralen", som baseras på en sann historia. "Jag tänkte att är de helt kassa får jag väl göra det själv", säger Mikael Persbrandt som spelar huvudrollen.

"Humor är när något spelas ut på fullaste allvar"

Komikerduon Filip och Fredriks regidebut "Tårtgeneralen" har haft vissa problem. Projektet har skjutits upp och Robert Gustafsson bytts ut mot Mikael Persbrandt, men nu är filmen snart färdig.

Mikael Persbrandt står inför en pastellklädd publik inne i Karlsbergsskolans gymnastikhall i Köping. Den blonda mustaschen och överkammade flinten kompletterar hans illasittande kostym i huvudrollen som "Tårtgeneralen". Filmen baseras på Filip Hammars och Fredrik Wikingsons verklighetsbaserade bok om köpingsbon Hasse P, som på 1980-talet bestämde sig för att baka världens största smörgåstårta för att komma med i Guinness rekordbok och motbevisa Stockholmarna som kallat Köping för "Sveriges tråkigaste stad".

- Hasse har likheter med en annan Hasse jag har spelat i "Mig äger ingen". En person som befinner sig i bottensatserna av samhället. Det var det jag fastnade för när jag läste manus, säger Mikael Persbrandt.

Han kände direkt förtroende för debuterande regiduon Filip och Fredrik, säger han, vilket Filip Hammar ifrågasätter under intervjun.

- Någon oro måste du väl ha känt?

- Nej, jag tänkte att om ni är helt kassa så får jag väl göra det själv, skämtar Persbrandt.

Lyteskomik med allvar

Scenen för kvällen utspelar sig innan en historisk basketmatch i Köping. Hasse P har fått några minuter för att trumma upp intresset för sitt tårtkalas. Inspirerad av pampigheten vid Los Angeles-OS 1984 hissar han upp sig själv i taket sittande i de romerska ringarna. Scenen blir lyteskomik när den andfådde Hasse P möts av arga rop från publiken som vill att basketmatchen ska börja.

- När någonting är roligt i vår värld är det ofta frukten av något som har gjorts väldigt allvarligt. Eller på riktigt. Hade Hasse P skrattat bort det och sagt "det här är en billighetsvariant" så hade det blivit värdelöst. Humor för oss är när någonting spelas ut på fullaste allvar men sen blir dråpligt, säger Filip Hammar.

Komikerduons koppling till berättelsen stärkte Persbrandts förtroende och han får medhåll av Helena Bergström, som spelar "Dyr-Gunilla":

- Det har varit uppsluppet och prestigelöst, och det jag förväntade mig blev det, på något vis. Det är en extremt personlig historia, det finns ingen annan som kan berätta den.

Gustafsson ersatt

Robert Gustafsson var först tillsatt för rollen som Hasse P, men hoppade av produktionen och hävdade att manuset inte höll en tillfredställande nivå.

- Han ville göra en Robert Gustafsson-film och vi ville göra en Filip och Fredrik-film, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

- Vad är då en Filip och Fredrik-film? Ja det vet man inte för vi har inte gjort någon än, men vi hade olika syn och vi har ju haft snack med Micke längre om det här, än med honom.

TT: Anledningen till att han hoppade av lät konstig. Detkanju vara så att ni skrivit världens sämsta manus men...

- Det är osannolikt att jag skulle vara med då, bryter Mikael Persbrandt in.

- Vi är själaglada för att det blev som det blev, fortsätter Wikingsson. Men jag vill också påpeka att han bidrog med bra grejer under processen, så det finns inga bad feelings från vårt håll överhuvudtaget. Från hans håll kan jag inte uttala mig om, och är inte intresserad av heller.