Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akademiledamoten Göran Malmqvist ville inte kommentera eftermiddagens möte närmare.

Hovet kände inte till Akademiens planer

Svenska Akademien har meddelat att man tänker ändra sina stadgar. Ett beslut som har fattats utan hovets vetskap eller godkännande.

- Hovet har ingen kännedom om vad Akademien har pratat om. Vad gäller stadgarna så är det kungen som disponerar över dem, det vill säga den enda som kan göra ändringar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Trots detta verkar de nuvarande ledamöterna ha bestämt sig för att ändringarna ska bli verklighet. Och enligt ledamoten Per Wästberg rör det sig om hela 48 paragrafer.

- Akademiens reviderade stadgar kommer att offentliggöras inom kort, säger han.

Enligt ledamoten Göran Malmqvist, som även han närvarade vid mötet, var det minst sju stycken som deltog i diskussionerna. Men han vill inte avslöja exakt vilka det rör sig om.

TT: Var Sara Danius på plats?

- Sara Danius, vem är det?

TT: Men det vet du väl? Er tidigare ständiga sekreterare.

- Jaha hon ja. Henne har jag hört talas om.

"Återvänder inte"

Vårens djupa kris har skapat stora sprickor mellan ledamöterna i Svenska Akademien. När de samlades för den första av höstterminens sedvanliga torsdagssammankomster var de tio nuvarande ledamöterna för få för att kunna välja in nya ledamöter på egen hand.

Sara Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen. Förra veckan meddelade Kjell Espmark att han, Sara Danius och Peter Englund tillfälligt skulle återvända till Akademien, något som senare dementerades.

- Vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade Kjell Espmark till TT.

Bröt traditionen

Att Akademien bröt sin tradition och inte valde in en jurist på stol nummer ett utan i stället författaren Lotta Lotass som nu begärt utträde ur Akademien har mött kritik. Men med nytt blod i Akademien är ändå flera juridiska experter som TT pratat med hoppfulla om att institutionen kommer att kunna återupprätta sitt anseende.

- Jag tror att den steg för steg kommer att förbättras i takt med att de väljer in nya personer med integritet, jag tror faktiskt att det är möjligt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt.

TT: Det finns de som hellre skulle vilja lägga ner hela Akademien. Vad tycker du om den hållningen?

- Jag tror inte det är realistiskt, jag tror att man måste bygga på det som finns. Jag tror inte det finns någon annan framkomlig väg faktiskt.