Kungen kommer inte att ge dispens för inval av nya ledamöter. Arkivbild.
Kungen kommer inte att ge dispens för inval av nya ledamöter. Arkivbild.

Hovet: Ger inte dispens för färre ledamöter

Kungen kommer inte att låta Svenska Akademien välja in nya ledamöter utan hjälp från några av avhopparna, uppger riksmarskalken Fredrik Wersäll till SVT:s Kulturnyheterna.

ANNONS
|

Enligt Akademins stadgar måste tolv ledamöter delta i invalet, något kungen kan ge dispens från. Men så kommer inte att ske, enligt hovet.

De tre avhopparna Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund kräver enligt källor att Katarina Frostenson ska utträda ur Akademien, annars kommer de inte att hjälpa till med invalen, vilket hovet bekräftar.

- Jag uppfattar utifrån vad ständiga sekreteraren informerat hovet om, att det har funnits villkor som vissa ledamöter har ställt för att delta i olika invalssituationer, säger Fredrik Wersäll till Kulturnyheterna.

ANNONS

Det har funnits tillfällen i historien då tidigare kungar gått med på att godkänna inval trots att inte tillräckligt många ledamöter varit närvarande, säger Fredrik Wersäll. Men hänvisar nu till att Akademien måste lösa situationen med de medel som står till buds.

Torsdagens möte är sista chansen att välja in nya ledamöter för att de ska ha en chans att hinna förbereda sina tal om föregående innehavare av den stol som tilldelats. Talets tidpunkt är dock inte formellt reglerad.

TT

Fakta: Inval i Svenska Akademien

Det finns ingen regel som säger att en ny ledamot måste hålla sitt inträdestal på högtidssammankomsten i december. Det är dock en sedan länge etablerad praxis att talet hålls på detta möte, som till skillnad från de ordinarie torsdagsmötena bevittnas av särskilt inbjudna gäster och av kungafamiljen. Dagordningen har varit densamma sedan Gustav III:s dagar. Vid detta tillfälle sammanfattar också den ständiga sekreteraren samt Akademiens direktör arbetsåret som gått.

ANNONS