Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hotas av tunga böter - hoppar av från Hammarkullekarnevalen

Inför årets Hammarkullekarneval har arrangörerna utformat ett kontrakt som innebär att musikgrupperna själva får betala böter vid överskridande av ljudnivån. Nu väljer flera att inte delta: "Vi har knappt råd att sy våra kläder", säger Rafael Diaz, ordförande i Candombe Lubolo.

Årets Hammarkullekarneval arrangeras mellan den 26 och 28 maj. Men de senaste åren har arrangörerna fått vite och böter från Miljöförvaltningen som menar att de överskridit de tillåtna ljudnivåerna tre år i rad.

– Vi har bedrivit tillsyn under Hammarkullekarnevalen och vi såg att det saknades en egen kontroll som kan garantera människors hälsa. Vi har haft en dialog med arrangörerna väldigt många gånger och sagt att de måste ha god kontroll över ljudnivåerna och prata med grupperna som kan kontrollera musikern, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Miljöförvaltningen och fortsätter;

– Det måste ligga i deras intresse att de som kommer till karnevalen inte drabbas av hörselskador.

Nu känner arrangörerna att de inte har råd att betala notan och därför har de skapat ett kontrakt med de medverkande dans- och musikgrupperna. Kontraktet innebär att grupperna själva får betala eventuella böter.

– Förra året fick vi ett vite på 5000 och det dubblas varje år nu. Totalt handlar det om 25 000 kronor. Det är mycket pengar. Vi är inget stort kommersiellt eventbolag som tjänar massa pengar. Vi finns tack vare göteborgarna och Göteborgs kommun, säger Karnevalsgeneralen Tony Parath.

Önskar hjälp och samarbete

Han berättar till GP att karnevalen får bidrag från Göteborgs stad varje år och att de önskar ett samarbete med Miljöförvaltningen för att lösa problemet. 

– Ser staden problem borde de samarbeta med oss. För jag vill understryka att vi förstår problematiken kring för höga ljudnivåer, det är bara att vi behöver hjälp. Vi har köpt in tio ljudmätare för att låna ut till grupperna. Men kan vi göra på ett annat sätt? Det är jag övertygad om.

Miljöförvaltningen å sin sida säger att de inte kan agera som konsulter.

– Vår roll är inte att tala om för verksamheter hur de ska göra. Vi måste behandla alla lika, och har förklarat varför vi ställer krav och vad det innebär. Vi kan inte ta ansvar om de har pengar eller inte. Som tillsynsmyndighet kan vi inte sitta på två stolar genom att först säga hur de ska utföra sin egenkontroll och sedan kontrollera den, säger Yusra Moshtat på Miljöförvaltningen, och fortsätter;

– Det är inte alla som förstår vad det innebär att vara en tillsynsmyndighet. Vi tycker att Hammarkullekarnevalen är viktig för staden, men vi har ansvar för att skydda människors hälsa. Det är vår roll och vi tycker det är tråkigt och olyckligt det som hänt.

Tony Parath säger att flera grupper blivit upprörda på grund av det nya kontraktet och därför ställer de in sin medverkan.

– De är jätteomtyckta. De tystar musiken effektivt när de gör så här. Det känns som att det är så mycket pekfinger. I kontakt med Miljöförvaltningen känns det som att de tror att vi inget gör något.

"Det här är en politisk fråga"

Dans- och musikgruppen Candombe Lubolo som varit med sedan starten kommer inte medverka i år. Ordförande Rafael Diaz är upprörd över hur det hela hanterats, de är en av grupperna som tidigare pekats ut som ansvariga för överskridandet av tillåtna ljudnivåer.

– Miljöförvaltningen har aldrig frågat eller kollat med oss, inte alls visat intresse för att lösa detta på något sätt. Det här är en politisk fråga. Man försöker visa krafttag då man vill förminska buller i bostadsmiljöer. Det är en jättebra politik, men det har drivits fram på helt fel sätt. Det finns massa problem man borde lägga fokus på i stället för en händelse som sker en gång om året.

Förstår du problemet med för höga ljudnivåer?

– Jag hade förstått om vi trummade på samma ställe dag ut och dag in. Men det händer en gång om året det är en festival, herregud. Det är som att de vill låsa in oss i det här områdena och att vi ska vara tysta. Nu tar de död på en hel kultur bara för att bevisa något.