Regissören Sean Baker tillsammans med skådespelarna Brooklynn Prince och Willem Dafoe inför lanseringen av "The Florida project". Arkivbild.
Regissören Sean Baker tillsammans med skådespelarna Brooklynn Prince och Willem Dafoe inför lanseringen av "The Florida project". Arkivbild.

Hopp och misär ett stenkast från Disney World

ANNONS

Det handlar om utsatta människor och ett motell-liv som skulle kunna beskrivas med ord som "misär" och "hopplöshet". Men regissören Sean Baker säger att teamet ville göra en hoppfull film.

- Vi ville inte slå publiken i huvudet med misär. Vi ville få publiken att skratta med barnen.

Han berättar att han skrev ”The Florida project” innan han gjorde den hyllade dramakomedin Tangerine”, som kom för ett par år sedan.

ANNONS

- Det var otroligt svårt att få ihop pengar till den nya filmen, jag jobbade med det under flera år men det lossnade efter ”Tangerine”.

Disney World sade nej

Hela ”The Florida project” är filmad på plats i Florida. Baker konstaterar att han fick nobben på flera motell, där teamet ville filma, eftersom man där hade problem med gängkriminalitet och prostitution. Och från Disney World, som har stor betydelse för handlingen, blev det tvärnobben.

- Jag hade hoppats kunna filma på The Magic Castle, men Disney sa nej. Men då filmade vi istället med Iphones, när vi hade förstått att detta inte var mot lagen.

De flesta av skådespelarna i filmen är amatörer – undantaget utgörs av välrenommerade Willem Dafoe. Mest uppmärksamhet har unga Brooklynn Prince fått. Baker säger:

- Vi kunde inte ha Hollywoodskådespelare, det skulle inte ha känts trovärdigt. Vi hittade henne på Instagram. Hon var ju nybörjare, hon hade ett tufft jobb, men hon klarade av det, och jag är så stolt över henne.

ANNONS

"Oerhört öppna"

Han och hans team gjorde grundlig research – de besökte organisationer som hjälpte hemlösa, de talade med en mängd familjer som tvingades bo på motell, de talade med barn ”som hade gått igenom systemet”.

- Alla var oerhört öppna när det gällde att berätta och diskutera, säger Sean Baker och fortsätter:

- Berättelser som dessa kommer aldrig fram på film. Filmindustrin är så oerhört snäv i sitt sätt att se på saker. Jag vill själv höra dem som är underrepresenterade berätta. I USA blir medelklassen mindre och mindre medan underklassen växer. Och med den nya administrationen blir det bara värre och värre.

TT

Fakta: "The Florida project"

Manus: Sean Baker och Chris Bergoch.

Regi: Sean Baker.

Skådespelare: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Valeria Cotto med flera.

Handling: Titeln syftar på det namn som Disney World hade när det började projekteras på 1960-talet. Disney World ligger för övrigt nära den plats där filmen utspelas. Handlingen utspelas på ett motell där en sexårig flicka bor tillsammans med sin mamma. Hon tillbringar större delen av sin tid tillsammans med sina kompisar Scooty och Dicky, utan överinseende av vuxna. Den ende som verkar bry sig om barnen är hotellvaktmästaren Bobby (Dafoe).

Aktuell: Har svensk biopremiär den 9 februari.

ANNONS