Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon vill bryta mansdominansen

Artisten och producenten AmberValent har skapat ett nätverk för andra kvinnliga musikproducenter. I kväll spelar hon på Nefertiti i Göteborg.

Vad kommer Wavesbesökarna att få se i kväll?

– Det blir mycket egenproducerade beats och två coola tjejer på scen. Jag gör alternativ rap och pop, och uppträder ihop med Iman, som bland annat skrivit låten Lush life och senast gjort singeln Criminal med Mashup International.

Tidigare var du med i nätverket Femtastic, och du har gett ut en singel på bolaget Cherish Label som är för personer som identifierar sig som kvinnor. Varför har du dragits till de sammanhangen?

– Det har alltid känts viktigt, men framför allt när jag gick den väldigt mansdominerade musikproducentutbildningen på Rytmusgymnasiet. Jag ville få ett utbyte med personer som hade liknande erfarenheter. När man är kvinna eller normbrytande i musikbranschen kan det vara rätt tufft. I Femtastic fick jag peppen jag behövde. 

Nu driver jag ett nätverk för kvinnliga producenter, Upfront Producer Network. Tanken är att vi ska hjälpa varandra både att nå de stora bolagen och att hitta alternativa vägar, att utöka kunskapen om våra rättigheter och knyta kontakter.

Du började göra musik i tonåren, har det alltid känts självklart att producera din musik själv?

– Det har varit från och till, ibland är det kärvt. Jag ser mig fortfarande som rätt grön i den här branschen. Men jag tror att musikproducenter överlag har ett kontrollbehov. Det är svårt att helt och hållet förmedla vad man vill göra till någon annan. Just nu vill jag ha kontroll över hela processen.

Vad har du för influenser när du gör musik?

– Oj, det är en blandad kompott. Allt från Drake till spelmusik och klassisk musik. Jag har fått mycket jazz och klassisk musik hemifrån, det använder jag mycket i mina samplingar. Som barn var jag väldigt nördig och lyssnade på Mozart, opera och P2 snarare än Spice Girls. På senare år har jag blivit mer intresserad av andra genrer. När jag gör melodier inspireras jag bland annat av modern r'n'b.

Du mixar också svenska och engelska i dina låtar på ett rätt speciellt sätt, hur kommer det sig?

– Jag är halvamerikan, så det är mina två modersmål. Men det började faktiskt för att jag ville skriva på svenska, men tyckte att det lät så töntigt. Så jag blandade engelska och svenska, och fick ett helt annat flow. Vissa låtar helt på svenska, andra helt på engelska, men många blandar båda språken. Det är kul att även folk som inte kan svenska kan ta till sig låtarna.