Hon skapade Tove Los livmoderklänning

Emelie Janrell klär Sveriges feministiska artistelit. När Tove Lo dök upp i en klänning med en livmoder på ringde plötsligt The Guardian.

ANNONS
|

Den Stockholmsbaserade kläddesignern Emelie Janrell har klätt många av landets ledande popartister. Det syns inte minst på hennes Instagram, där du kan se Silvana Imam, Icona Pop, Zara Larsson och Elliphant i hennes kreationer.

– Jag älskar att få klä starka kvinnor och hjälpa till att förstärka deras artistskap. Att få göra det är fantastiskt, säger Emelie Janrell.

När Tove Lo i förra veckan skulle till Australien och uppträda i deras motsvarighet till Grammisgalan behövde hon nya kläder.

– Jag jobbar nära en stylist som heter Christopher Insulander. Han har i sin tur jobbat med Tove Lo tidigare, så vi hittade på klänningen tillsammans, säger Emelie Janrell.

ANNONS

Tog ut svängarna

Den stiliserade livmodersymbolen har hon jobbat med länge. Bland annat finns den på en väska och i Janrells nästa kollektion har hon tagit fram ett tyg med livmodermönster.

Till Tove Lo valde hon att ta ut svängarna lite extra och placerade livmoderbilden anatomiskt korrekt på en genomskinlig klänning i orange mesh.

– Det är inte alla som bär upp en sådan klänning, men jag kände direkt att hon gör det. Det är inspirerande att få jobba med en så stark, självsäker och feministisk artist.

"Har aldrig varit med om något liknande"

Tove Lo blev förtjust och lade själv upp en bild på Instagram där hon har klänningen. Effekten blev omedelbar och mycket större än någon kunde tro. Emelie Janrell har blivit intervjuad av både australiensisk media och av brittiska The Guardian.

– Det var ju en total chock. Jag har aldrig varit med om något liknande. Egentligen är det förvånande att en symbol för en livmoder kan skapa sådan uppståndelse.

Läs mer:Hyllningar världen över till Tove Lo-klänningen

"De tycker att det är opassande"

Den mesta kritiken har varit översvallande positiv, säger hon.

– En del kommentarer är av negativ klang, de tycker att det är opassande eller för mycket. Men det har varit ett litet skval i den enorma positiva responsen.

ANNONS

Många har skrivit på sociala medier att de vill ha en likadan klänning, men det blir svårt, då den bara finns i ett exemplar.

Emelie Janrell jobbar nästan uteslutande med unika plagg och accessoarer, som hon handsyr i sin ateljé. Hennes kläder finns inte i någon vanlig klädaffär och hon har inga planer på att göra "ready to wear".

– Jag trivs väldigt bra med det jag gör - egna kollektioner i väldigt liten skala och beställningsvaror.

Du har inga planer på att flytta utomlands?

– Det är klart att man tänkt någon gång att det vore roligt att bo utomlands, men artist-Sverige är fullt av coola tjejer så jag har inte bråttom någonstans.

Vem och vad inspirerar dig?

– Jag såg en dokumentär om Siri Derkert häromsistens och kände mig superinspirerad. Feminism, konst och artistskap är mina huvudsakliga inspirationskällor.

Vem drömmer du om att få se dina kläder på?

– Det har hänt så mycket nu som varit en dröm, så jag vet inte vad jag ska svara.

Läs mer:Stor intervju med Tove Lo om skivan Lady wood

Emelie Janrell

Namn: Emelie Charlotte Janrell.

Ålder: 32.

Yrke: Skräddare, designer, kostymör.

Bor: Söder i Stockholm.

Familj: Ja. Jag bor med min katt och min kille.

Aktuell: Med Tove Los omtalade klänning med en stiliserad livmoder på.

Om livmoderbilden: Jag tog fram den som en kommentar till att kvinnor som var för excentriska, eller på andra sätt inte passade normen, ansågs sjuka vilket kopplades till livmodern.

Framöver: Jobbar med en kollektion som ska vara klar till nästa modevecka i slutet av januari. Den blir lite större än det jag gjort tidigare, men jag fortsätter ateljébaserat.

ANNONS