Jenny Högström: Hon kommer att behövas i Svenska Akademien

De två stolarna som Kjell Espmark och Sture Allén lämnade efter sig har äntligen fått nya besittare. Författaren Anna-Karin Palm, med sitt vilda, egna och angelägna tänkande, kommer att göra Akademien gott.

ANNONS

Äntligen kommer de, två nya ledamöter i Svenska Akademien. Språkforskaren David Håkansson som efterträder Sture Allén är häpnadsväckande ogammal (i alla fall i dessa sammanhang), född 1978 och för bara några år sedan var han ledamot av Sveriges unga akademi.

Att han disputerade med en avhandling om subjektslösa satser i fornsvenskan känns otroligt mysigt, och hans arbete i projektet ”Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern”, helt adekvat, och kanske till och med lite kontroversiellt?

Och författaren Anna-Karin Palm, född 1961, som Kjell Espmarks efterträdare var ett synnerligen bra och trevligt val.

Palm har vid det här laget många strängar på sin lyra. Hon debuterade med ”Faunen” 1991 och har sedan dess skrivit helt och hållet egensinniga romaner, noveller, essäer och barnböcker samt en Augustnominerad biografi om Selma Lagerlöf, ”Jag vill sätta världen i rörelse” (2019).

ANNONS

Otroligt gripande var Palms bok ”Jag skriver över ditt ansikte” från 2021 som handlade om hennes alzheimerssjuka mamma. Å ena sidan försöker Palm inventera inträdet i sjukdomen och de första orden som faller bort (broccoli), samtidigt går hon tillbaka i sin egen och familjens historia.

Fram träder den dubbla bilden av en generös och underbar, men också omnipotent och tyrannisk moder. Den grymma sjukdomen erbjuder dock en slags försoning för mor och dotter.

Samtidigt blickar Palm tillbaka i sitt eget författarskap och inser att hon alltsedan debuten faktiskt skrivit sin familjehistoria.

När jag tänker på henne ser jag ett lite vilt och rufsig hårsvall, och ett lite vilt och rufsigt tänkande. Innerligt, angeläget, eget.

Att detta kommer Svenska Akademien till del kan bara vara av godo.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Tvätta och bli tvättad” av Sara Hallström

LÄS MER:Jag var en av alla de kvinnor som ingen vill anställa

LÄS MER:Debatten om Schulman säger något om litteraturen i stort

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS