Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ensaf Haidar samlar stöd för sin man Raif Badawi som är dömd till piskstraff i Saudiarabien.

Hon kämpar för sin mans frihet

Ensaf Haidar drömmer om att gifta om sig med sin man. Han heter Raif Badawi, sitter i saudiarabiskt fängelse och är dömd till 10 år och 1000 piskrapp för att ha förolämpat islam.

Raif Badawis brott är att han skapade ett diskussionsforum på nätet där han bland annat kritiserade den religiösa polisens metoder. När han fängslades för fyra år sedan flydde hans fru med deras tre barn och fick så småningom politisk asyl i Kanada. Där började kampen för att samla opinion för Badawis frigivande, hon var med och bildade Raif Badawi foundation for freedom, där hon är ordförande.

Nu besöker hon Bokmässan. Det är en liten finlemmad kvinna som kommer in i det svala konferensrummet tillsammans med en arabisktalande tolk. Hon bär en ärmlös blå klänning, det långa håret hålls tillbaka i en delvis flätad frisyr. Hon talar franska efter åren i fransktalande Kanada men känner sig mest bekväm med arabiskan.

De senaste fyra åren har hennes liv vänts upp och ned. Från att ha delat ansvaret för barnen, är hon nu ensam om detta. Oron för sin man finns där ständigt och hon sover dåligt.

– Jag lever inte ett normalt liv, jag åker ifrån mina barn och fokuserar på att få fler att engagera sig för Raif. Men hur ska det inte kännas för honom? Den senaste tiden har han dessutom fått mycket besvär med hälsan, säger hon.

En eller ett par gånger i veckan kan de tala med varandra i telefon när han fått tillåtelse att ringa ett kort samtal. Hon kan aldrig ringa honom.
Hans dom har överklagats och sägs vara under prövning, men ingenting har hänt ännu.

Förutom att de första piskrappen utdelades i januari förra året. Efter detta har straffet skjutits upp på grund av Badawis vacklande hälsa.

– Men hoppet måste finnas. Att framföra hans sak och bredda stödet gör oss moraliskt starkare och ger Raif hopp.

De har betalat ett högt pris för yttrandefriheten. Men Ensaf Haidar tvekar inte när hon säger att det är värt det.

– Vi har utövat en mänsklig rättighet, rätten att tänka. Frihet är något grundläggande för människan, vi kan inte bara begränsa oss till att jobba, äta och sova.

I sin bok 10 år och 1000 piskrapp berättar hon parets historia, som börjar med en hemlig romans. Detta leder till en kamp om att få gifta sig, i äktenskapet kämpar sedan Ensaf för att få mer inflytande i deras gemensamma liv, men också för att bli delaktig i arbetet för yttrandefrihet .

– Jag tyckte att min historia var värd att skrivas ned för mina barn och barnbarns skull.

Boken är ett samarbete med den tyska journalisten Andrea C Hoffman, originalet kom därför ut på tyska.

– Det var en märklig känsla att se boken på ett språk jag inte förstår.

Skrivprocessen ingav henne blandade känslor, både glädje och sorg, när upplevelserna kom tillbaka till henne.

– Det är mycket känslor i boken, kanske är det därför en del läsare har sagt att de inte kan släppa den, säger hon och skrattar.

I Kanada känner hon sig trygg. Men det gäller att inte låta farhågorna få fäste, då är det lätt att bli rädd. Just nu upplever hon heller inte några hot. Men det förekom i början av vistelsen i Kanada.

– Jag vet inte varifrån de kom, om det var från de saudiska myndigheterna, från våra familjer eller okända hatare.

Till saken hör att de bägge förskjutits av sina familjer. Att återvända till Saudiarabien är en omöjlighet.
– Självklart saknar jag mitt land, jag älskar det, men det skulle inte vara en bra miljö för mina barn.

I slutet av boken berättar hon om hur hon och barnen brukar fantisera om dagen när de hämtar Raif på flygplatsen och ställer till med ny bröllopsfest.
– Min äldsta dotter pratar gärna i detalj om hur bröllopet ska vara.