Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lill-Babs är död. Arkivbild.

"Hon har betytt allt"

En av Sveriges mest älskade artister är död. Barbro "Lill-Babs" Svensson blev 80 år gammal.

Artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson avled på tisdagsförmiddagen i sviterna av cancer, 80 år gammal. Det var när hon kom in till sjukhus akut i början av mars med hjärtsvikt som cancern upptäcktes.

"Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombination som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma", skriver döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen på Instagram.

Tog farväl

Lill-Babs fick sitt stora genombrott med låten "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" 1959 och har stått på scenen ända sedan dess som en av Sveriges mest folkkära artister. Lasse Berghagen, som var gift med Lill-Babs mellan 1965 och 1968 och är pappa till Malin Berghagen, besökte henne nyligen på sjukhuset.

- Jag var upp till henne, men då sov hon. Men jag fick säga adjö.

Han säger att det starkaste minnet av Lill-Babs är hennes otroliga vilja att sprida glädje

- Det är inte bara ett minne, det är hur många som helst, där hon gav totalt av sig själv för att glädja folk. Hon var en generös och varm personlighet. Hon var en stark personlighet och en suverän underhållare och har spridit glädje till svenska folket i hela sitt vuxna liv, ända sedan tonåren, säger han.

Stort hjärta

Även artisten Ann-Louise Hanson fick säga adjö till Lill-Babs på sjukhuset.

- Det är en oerhörd saknad, jag kan knappt förstå det. Hon var en otrolig människa som alltid klarade av allt, det ordnade sig alltid med henne. "Det här fixar Barbro", brukade vi säga. Men inte den här gången, säger hon.

De båda lärde känna varandra i tonåren och har också arbetat mycket tillsammans, senast i höstas då de var ute på turné ihop.

- Vi hade en sådan fin gemenskap. Det känns så konstigt att man inte ska få känna den igen. Hon var så glad, positiv och omtänksam. Nu tänker vi på hennes stora, fina familj, där finns det så mycket kärlek och hjärta. Hennes stora hjärta har smittat av sig.

Även Siw Malmkvist och Lill-Babs började sin yrkesbana ungefär samtidigt och samarbetade många gånger under årens lopp.

- Hon var underbar, vi hade roligt på scenen. Hon kunde ta skoj och hon skojade själv –det känns ofattbart att vi inte ska träffas mer. Men hon är en del av mig, hon finns i min själ, säger Siw Malmkvist.

TT: Vad har hon betytt för det svenska musiklivet?

- Det var en svår fråga. Vad har hon betytt? Hon har väl betytt allt.

Underbar och kramig

Musikjournalisten Fredrik Strage intervjuade Lill-Babs i sin podcast "Hemma hos Strage" 2016. Där berättade hon bland annat om hur hon turnerade runt i hela Europa och sjöng både på tyska och på italienska samt om när Beatles besökte Sverige och hon fick skriva autografer till dem.

- Det jag ser som mest fascinerande är att hon kunde vara så extremt glamorös och sådan superstjärna, samtidigt som hon var jordnära och folklig. Hon var både den glittriga primadonnan och den snälla damen som satt hemma i köket i Järvsö, säger han.

TT: Hur tror du att hon kommer att bli ihågkommen?

- Som en tuff brud i lyxförpackning, med gummistövlar, fast förankrad i den svenska glesbygden.