Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jane Fonda tillsammans med regissören Susan Lacy, som har gjort dokumentären ”Jane Fonda in five acts”. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon fick Jane Fonda att öppna sig

Hon är en av USA:s mest kända och omskrivna skådespelerskor någonsin, uppmärksammad både för sitt yrkeskunnande och för sitt politiska engagemang. Nu kommer dokumentären om Jane Fondas liv och karriär, ”Jane Fonda in five acts”.

Hon har under åren gjort sig ett namn som producent och regissör av dokumentärfilmer om bland andra Janis Joplin, Joni Mitchell och, inte minst, den tre timmar långa film om Steven Spielberg som kom häromåret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag hade material till minst en timme till, säger hon när TT möter henne under filmfestivalen i Cannes.

Kvällen före har Susan Lacy och Jane Fonda tagit emot publikens jubel efter visningen av den drygt två timmar långa filmen. Lacy har intervjuat Fonda i timmar (de gjorde tolv intervjuer), fått tillgång till hennes privata filmer, hon har träffat Fondas ex-makar, hon har mött de flesta som haft betydelse i den idag 80-åriga aktrisens liv.

De enda som tvärnobbade var den dotter Fonda fick med fransmannen Roger Vadim samt brodern Peter Fonda.

- Varför Peter sa nej vet jag inte. Jag fick bara veta ”absolut inte”. Vanessa förstod jag, det finns mycket där som inte är förlöst ännu, säger Lacy.

Öppna sig

Hon får alltid sina intervjupersoner att öppna sig. Vad är hennes hemlighet?

- En svår fråga. Jag är alltid väl förberedd, jag vet vad jag vill ha. Jag skriver ner alla frågor, sedan tittar jag inte på dem. Jag vill att en intervju ska bli som en konversation.

- Jane hade sett mina tidigare filmer, hon visste vad jag ville ha. Jag telegraferade aldrig vad vi skulle tala om i intervjuerna. Mycket av det hon säger har hon skrivit om i sin bok, men det är nog tuffare att berätta om någonting som är känsligt framför en kamera än det är att skriva om det.

"Började gråta"

Jane Fondas mor tog livet av sig och hennes far Henry må ha varit USA:s mest hyllade skådespelare, men han var en frånvarande pappa.

- Det där påverkade henne oerhört. Moderns död var den händelse som blev ett definierande ögonblick i hennes liv. Hon blev en ung kvinna som inte hade något självförtroende och som kände att männen skulle forma henne. Det tog lång tid innan hon kom dit där hon är idag. Och det är väl det jag hoppas publiken tar med sig, att alla kan ändra sig, alla kan bli tuffa, säger Lacy.

- Under intervjuerna om modern blev det oerhört känslofyllt, och några gånger började vi båda gråta. Det syns i en scen där hon sträcker sig efter en Kleenex.

Lacy säger att det var lätt att få exmakarna Tom Hayden och Ted Turner att ställa upp för filmen.

- Tom var inte snäll mot henne under deras äktenskap, han tryckte ner henne intellektuellt. Det ångrar han nu. Och Ted är uppenbarligen mycket förälskad i henne fortfarande.

Springsteen-film

Det finns mycket material som inte kom med i filmen. Finns det något Susan Lacy ångrar hon var tvungen klippa bort?

- Ja, när hon berättar om när hon för första gången höll sitt första barnbarn i famnen, när hon kände deras hjärtan slog mot varandra. Men jag fick inte det att passa in, svarar hon.

Samma gäller vissa filmer som inte nämns, som ”Julia”.

- Jag hade gärna velat ha med den, men det gick inte.

Lacy har gjort porträtt av en rad celebriteter inom film och musik. Vad kommer härnäst?

- Jag vill göra en film om Bruce Springsteen. Låt oss säga att vi talar med varandra.

"Jane Fonda in five acts" får premiär på HBO Nordic den 25 september.