Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon erbjöds få leda SVT:s nya "Debatt"

SVT lanserar nytt samhällsprogram: Opinion Live. Vem som ska leda? Enligt uppgifter till GP Nöje har Belinda Olsson erbjudits jobbet. Men SVT Göteborg förnekar uppgifterna och säger att en annan programledare är klar.

Nyligen kom beskedet att trotjänaren SVT Debatt läggs ner. Många började direkt spekulera i hur SVT skulle ersätta programmet. Katarina Sahlin, projektledare för SVT Samhälle i Göteborg, om det nya programmet som har premiär efter nyår: 

- Det ska heta Opinion Live. Vi går i sändning den 14 januari, säger Katarina Sahlin.

Hur ser upplägget ut?

- Det är ett studiobaserat samhällsprogram med fokus på opinion och samhällsdebatt.

Hur kommer det skilja sig från SVT Debatt?

- Vi kommer inte ha storforumdebatter men det kommer fortfarande finnas publik. Vi kommer ha diskussioner och debatter på ett annat sätt och kanske inte bara debatter utan även samtal och intervjuer.

Vem som blir programledare vill SVT inte kommentera ännu.

- Det kommer vi kommunicera ut lite längre fram, säger Katarina Sahlin.

Men enligt uppgifter till GP Nöje har den nya programledartjänsten erbjudits till Belinda Olsson, 41, som slog igenom stort med feministiska antologin Fittstimm (1999) och har sedan dess lett en rad program, bland annat just SVT Debatt.

Själv vill hon inte kommentera uppgifterna:

- Jag vill inte kommentera detta överhuvud taget, säger Belinda Olsson.

Enligt GP:s uppgifter vill SVT ha dig som programledare för sitt nya program som ska ersätta ”Debatt” och erbjudit dig jobbet, stämmer det?

- Som sagt, jag har inga kommentarer utan ni får prata med SVT om det, säger Belinda Olsson.

SVT förnekar dock att Belinda Olsson är klar – utan att det rör sig om en annan person som blir programledare för Opinion Live.

"Vi har en programledare klar och det är inte Belinda", skriver projektledaren Katarina Sahlin i ett sms till TT på onsdagskvällen.

Nyligen rekryterade SVT Göteborg samhällsjournalisten Lena Sundström, en av Sveriges mest namnkunniga journalister och författare, senast aktuell med en exklusiv intervju med Edward Snowden som publicerades i Dagens Nyheter. Det är ännu oklart om hon kan vara aktuell för att ta över Opinion Live.

Läs också: Debatter och fajter vi minns i SVT Debatt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.