Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna-Karin Wyndhamn hjälper familjer i nya "Supernanny". Pressbild.

Hon blir svensk supernanny

Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av de situationer som Anna-Karin Wyndhamn tar sig an i kommande "Supernanny Sverige".

Programmen är inspelade och nannyns besök hos de bråkiga familjerna sänds i åtta avsnitt i höst.

- Upplägget är att jag är där och observerar, sedan talar jag om vad jag har sett, ofta på ett ganska skarpt sätt. Det blir lite av ett "wake up call" med min hjälp, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Programmet bygger på brittiska "Super nanny", som sändes mellan 2004 och 2011, bland annat på svenska TV4. I Sverige fick programmet utstå en hel del kritik och ansågs behandla barnen för hårt.

Ingen skamvrå

Men enligt Wyndhamn skiljer sig hennes program rejält från förlagan.

- Jag tar alltid barnets perspektiv. Det här är inte en supernanny som använder en skamvrå eller tillrättavisar barn på det där hårda gammaldags sättet. Det är föräldrarna jag måste ändra på och där är jag väldigt tydlig. Tycker jag att de är slappa så säger jag det frankt till dem, säger hon.

- Det är inte alla som håller med mig såklart, men det är väl alldeles utmärkt att det blir lite spänning ibland.

En annan skillnad är enligt Wyndhamn humorn i programmet, som hon tycker saknandes i originalet.

- Det är ett konstigt att göra ett program om familjeliv helt humorlöst. Jag ska inte kännas som en distanserad inspektör utan även som en människa. Det här programmet är roligt och ligger nära tittarnas vardag.

Akademiker i botten

Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete på Göteborgs universitet och har bakgrund som gymnasielärare. Hon säger att det var en prövning att omsätta sina teorier som forskare i praktiken.

- Det akademiska arbetet är långsamt och teoretiskt och i det här programmet kommer jag rakt ut i praktiken i en vanlig familjs liv och ska snabbt hjälpa dem just nu. Det har varit en stor kontrast, men också otroligt roligt, säger hon.

"Supernanny Sverige" har premiär på TV3 och Viafree i höst.