Nina Due, 43, med 15 års erfarenhet av museiverksamhet i London blir ny chef för Röhsska museet. Bild: André Skjegstad/Lisa Thanner
Nina Due, 43, med 15 års erfarenhet av museiverksamhet i London blir ny chef för Röhsska museet. Bild: André Skjegstad/Lisa Thanner

Hon blir Röhsskas nya chef

ANNONS
|

Redan i februari kunde GP berätta att fler kvinnor än män sökttoppjobbet som chef för Röhsska museet i Göteborg, Sverigesunika specialmuseum för design, konsthantverk och mode.

Av 37 sökande till tjänsten valdes tre personer så småningom ut och intervjuades i omgångar, samt fick genomgå lämplighetstest,under mars och april. Vid lunchtid på torsdagen stod det klart att jobbet går till Nina Due.

LÄS MER: Fler kvinnor än män slåss om toppjobbet på Röhsska museet

Norska Nina Due är just nu verksam som projektledare på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg dit hon flyttade i somras. I bagaget har hon15 års erfarenhet av museiarbete i London, där hon bland annat verkat som curator och utställningsansvarig för Londons design museum .

ANNONS

- Jag harstor erfarenhet av att leda museum både i uppgång och nedgång. Att nu få chansen att leda Röhsskasutveckling blir både spännande och utmanande, säger Nina Due somvill göraRöhsska till enbredare mötesplats, där besökarna aktiveras.

-Det gäller att både locka tillbaka museets lojala publik och bredda tilltalet för att kunna dra till sig helt nya besökare, inte minsttonåringar och göteborgaresom bor utanför den snäva stadskärnan.

Visst finns alltid risken att bli för populistisk, slätstruken ellerytlig i sin iver att lockastörre och bredare publik.

- Men den risken bedömer jag inte somdirekt överhängande när det gäller ett så design- och konsthistoriskt väl förankrat museum som Röhsska,säger Nina Due.

- Här finns potential att jobba med samlingarna i en kulturhistorisk kontext och samtidigt lyfta fram ämnen inom samtidsdesign. Jag tycker absolut att det här går hand i hand, och att museet dessutom behöver båda dessa komponenter för att lyckas.

I sin ansökan på engelska skriver hon bland annat att hennes expertis bottnar i kunskap om, och förståelse för, både designhistoria och mermoderna metoder. Hon lyfter fram att hon med både "försiktighet och framgång"har väglett grupper genom organisationsförändringar och spelat ennyckelroll. Dels för "strategiarbete för att åstadkomma ökade publiksiffror " men också vad gäller"förändringsprocesser för personal och översyn av utgifter och inkomster".

ANNONS

I augusti väntas Nina Due tillträda sinnya chefstjänst.

GP har i en rad artiklar belyst situationen på Röhsska, ett anrikt och älskat museum i hjärtat av Göteborg, med unika samlingar och omvittnad ämneskompetens blandden tidigare personalen. Den personal som nu tillfälligt omplacerats för att arbeta inom kulturförvaltningens övriga verksamhet. Detta sedan Kulturnämnden i Göteborg fattat beslutet Röhsska museet ska hållas stängt för omorganisationi 18 månader.

En bidragande orsak till stängningenär, förutom behov av renovering och omorganisering,också museets omfattande och allvarliga problem med den psykosociala arbetsmiljön. Problem som under hösten 2016 eskalerade, leddetill ett tillfälligt skyddsstopp och en anmälan av museets arbetsgivare till Arbetsmiljöverket.

Chefsturbulens vardag på Röhsska

Susanne Erixon, dåvarande t.f chef för Röhsska museet fick slutasin tidsbegränsade anställning i förtid, efter massiva protester från facket. Turbulensen kring cheferna är ingen nyhet påRöhsska. 2012 sa den museets omstridde chef Ted Hesselbom överraskande upp sig efter skarp kritik utan att närmare förklara varför. Även formgivaren och rektorn för Beckmans designhögskola i Stockholm, Tom Hedqvist, av många betraktad som en drömrekrytering för Röhsska, valde att säga upp sig från chefstjänsten med omedelbar verkan då Kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren inte gav honom fortsatt förtroende.

LÄS MER: Röhsska stänger i femton månader

LÄS MER:Kulturnämndens beslut: Röhsska stänger

ANNONS

LÄS MER: Facket hotar att anmäla Röhsskas chef "Hon beter sig respektlöst"

LÄS MER: Hesselbom säger upp sig från Röhsska

LÄS MER: Fortsatt chefsturbulens på Röhsska

Museichefer

Museets förste intendent var Axel Nilsson, som också deltog i uppbyggnaden av museet. Hans efterträdare var Gustaf Munthe 1924, sedan följde Göran Axel-Nilsson 1946, Jan Brunius 1972, Christian Axel-Nilsson 1986, Helena Dahlbäck Lutteman 1996, Lasse Brunnström 1998, Elsebeth Welander-Berggren 2000, Ted Hesselbom 2007 samt Tom Hedqvist 2013

ANNONS