Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon är kvinna i en robotvärld

Recension: Robotforskaren Danica Kargic Jensfelt är inget mindre än modig, skriver Viktor Eriksson.

Det börjar med en styckad docka. Danica Kragic Jensfelt har som barn precis tagit sina första steg i karriären som robotforskare. Dockan som fick liv av fantasin har idag ersatts av robotar som får liv genom vetenskapen. Och temat för programmet är inte oväntat just robotar.

Mycket av innehållet är visserligen väl redogörande på ett sätt som tyvärr blivit typiskt för sommarprat. Olika livshändelser bockas av obligatoriskt och varvas med musik och även om det är intressant att höra om Jensfelts behandling som kvinna i ett fält dominerat av män är det först i programmets andra hälft som det verkligen lyfter. Här är Danica Kragic Jensfelt inget mindre än modig när hon pratar om sin son Jonatans funktionsnedsättning och vad en framtid med intelligenta robotar skulle innebära för honom. Hennes tidigare torra grundlektioner kring robotik får för lyssnaren en ny applicering som drabbar starkt.

Jensfelt räds inte heller att framföra en del kontroversiella åsikter kring saker som transhumanism och vad som utgör en människa. Efter programmets slut är det svårt att inte dela hennes synsätt.