Hon är Instagrams broderidrottning

ANNONS
|

- Jag gillar enkla, tydliga mönster, ofta syr jag geometriska former, berättar Maria Snare Johnsson, som just nu är dubbelt aktuell – med utställning på Galleri Tjolöholm och med boken Grafiskt broderi.

Hon har broderat sedan barnsben. När hon var barn och tonåring köpte hon färdiga mönster- och materialsatser och sydde på blommor och helt andra mönster.

För femton år sedan började hon brodera grafiska mönster. Inspiration hittar hon bland annat på stadens gator, det kan vara brunnslock, övergångsställen eller som i hennes senaste alster, alla spårvagnsnummer, som hon döpt till Västtrafik.

Älskar åka spårvagn

- Jag älskar att åka spårvagn och upplever sällan eller aldrig några problem så det här blir min form av hyllning till Västtrafik. Företaget får oförtjänt mycket negativ kritik.

ANNONS

När det gäller material är det aidaväv i olika storlekar och yllegarn som gäller.

- Det har använts i generationer till exempelvis stolsdynor. Det känns genuint och blir rejält. Tekniken är korsstygn

- Det är enkelt. Du kan sy och se nyheterna samtidigt. Eller ta med ditt arbete på bussen eller i väntrummet. Det gör jag, så fort jag får en stund över så syr jag lite. Man hinner en del på tio minuter.

Ibland köper hon halvfärdiga broderier på loppis. Och fortsätter och bygger ut broderiet med sina grafiska signaler som en omgivande bakgrund.

- Det blir väldigt coolt, om jag får säga det själv.

Färgmässigt väljer hon ofta att sy i svartvitt.

- Men jag gillar färger och kombinerar gärna nyanser på sätt som inte är brukligt.

Marie Snare Johnssons fantastiska broderier är inte till salu.

- Nej, för mig handlar det här enbart om nöje och avkoppling. Det handlar absolut inte om pengar. Jag ger hellre bort mina saker än säljer.

Jobbar med nyanlända

Till yrket är hon lärare och jobbar heltid med nyanlända barn på Guldhedsskolan.

Men hon vill gärna inspirera andra. Det gör hon via Instagram där man följa henne på @hovleverantoren.

ANNONS

- Jag lägger ut bilder och idéer där och det finns många intresserade. Jag har 5 600 följare, berättar hon.

Förslaget att ge ut en bok kom just från någon av hennes följare. Och boken med titeln Grafisk broderi (Tukon förlag) har hon gjort tillsammans med Kicki och Anders Wieslander. Där lär hon ut hur man skapar med enkla korsstygn.

- Sedan boken kom har jag fått många förfrågningar om utställningar och work shops, bland annat från Norge. Tyvärr måste jag tacka nej till det mesta. Jag hinner helt enkelt inte.

Fotnot: Utställningen med Maria Snare Johnsson på Tjolöholms galleri visas t o m söndag 18/12. Öppettider: 12.00-16.00.

ANNONS