Willem Dafoe. Arkivbild.
Willem Dafoe. Arkivbild.

Hollywoodstjärnan spelar van Gogh

ANNONS

Den amerikanske skådespelaren Willem Dafoe är klar för rollen som Vincent van Gogh i en kommande film om den plågade nederländske konstnären. Filmen heter "At eternitys gate", en titel hämtad från van Goghs berömda målning "Vid evighetens port" som föreställer en man uppenbart drabbad av ångest eller depression. Målningen blev en av hans sista.

Filmen regisseras av Julian Schnabel, som Oscarsnominerades 2008 i regikategorin för "Fjärilen i glaskupan" och som även gjort filmer som "Miral" och "Basquiat – den svarte rebellen".

- Det här blir en film om måleri och en konstnär och deras relation till evigheten. Den berättas av konstnären och innehåller vad jag anser är avgörande ögonblick i hans liv. Det är inte den officiella historien – det är min version, säger Schnabel.

ANNONS

Filmen spelas in i sommar i Arles och Auvers-sur-Oise, två franska städer där van Gogh bodde under perioder.

Vincent van Gogh föddes 1853 och tillhör expressionismens främsta föregångare och är känd för sina dramatiska självporträtt, porträtt och landskapsmålningar med motiv som solrosor och cypresser. Han led av psykisk ohälsa och avled av ett självförvållat skott i bröstet 1890.

Willem Dafoe Oscarsnominerades för sina roller i "Plutonen" (1986) och "Shadow of the vampire" (2000).

TT-AFP

ANNONS