Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hollywoodstjärnorna vittnar om Harvey Weinstein

Nu träder Hollywoodstjärnorna Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Angelina Jolie fram. Alla ska ha blivit utsatta för sexuella trakasserier av producenten Harvey Weinstein, skriver The New York Times.

 

 

I slutet av förra veckan publicerade The New York Times uppgifter från ett antal kvinnor som anklagade Harvey Weinstein för att ha trakasserat dem sexuellt, däribland skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan. Harvey Weinstein ska ha pressat flera av dem att ge honom massage, samt att titta på honom naken i utbyte mot att han gav deras karriärer en skjuts framåt.

Trots att Weinstein har hotat att stämma tidningen för spridandet av osanna rykten, finns ett skriftligt uttalande av honom där han medger att han orsakat kvinnorna lidande och där han ber om en andra chans. 

LÄS MER: Weinsteins bolag byter namn

Men något stöd fick Weinstein inte. Styrelsen i hans eget bolag, The Weinstein Company, har beslutat att säga upp honom med omedelbar verkan. Samtidigt planerar företaget att byta namn.

Flera stjärnor träder fram

I dagens The New York Times träder ytterligare skådespelare fram. Gwyneth Paltrow. Rosanna Arquette och Angelina Jolie.

Gwyneth Paltrow ska då ha varit 22 år gammal och fått rollen som skulle få henne att bli en av Hollywoods största filmstjärnor. Nämligen som huvudrollen i Jane Austen-dramat Emma. Innan filmandet börjat ska han ha kallat upp henne på hotellrummet för ett arbetsmöte. Det hela slutade med att regissören ska ha tagit på henne och föreslagit en massage i sovrummet.

– Jag var ett barn. Kontraktet var påskrivet. Jag var förstenad, säger hon till The New York Times samtidigt som hon offentligt berättar att hon blev sexuellt trakasserad av Harvey Weinstein.

Gwyneth Paltrow vägrade hans närmanden och berättade om det hela för dåvarande pojkvännen Brad Pitt. Han ska ha konfronterat producenten under en teaterpremiär som i sin tur hotade Gwyneth Paltrow.

Idag är Gwyneth Paltrow en 45-årig Oscarsbelönad skådespelare och entreprenör. Därför är hon inte beroende av någon nästa roll. Offentligt har hon poserat med honom på bilder och talat gott om honom som regissör. Men nu säger hon sig vilja stötta andra kvinnor som kommit fram och hjälpa andra i liknande situationer.

– Vi är vid en tidpunkt när kvinnor sänder tydliga budskap om att det här är slut. Det här sättet att behandla kvinnor slutar nu, säger hon till tidningen.

Angelina Jolie: "Oacceptabelt"

Pulp Fiction-stjärnan Rosanna Arquette, franska skådespelaren Judith Goréche, Katherine Kendall och Angelina Jolie är ytterligare skådespelare som nu talar offentligt om producenten. Båda berättar en liknande historia som Gwyneth Paltrow som ska ha inträffat sent 90-tal. Harvey Weinstein ska ha bjudit upp även Angelina Jolie på hotellrummet och gjort ovälkomna närmanden som hon ska ha nekat.

– Jag har dåliga erfarenheter med Harvey Weinstein. Som ett resultat av detta har jag valt att aldrig arbeta med honom igen och varna andra. Det här beteendet mot kvinnor, oavsett bransch eller land är oacceptabelt, skriver Angelina Jolie i ett mejl till The New York Times.

LÄS MER: Sextrakasserierna dödade tv-serien om Elvis

LÄS MER: Streep om Weinsten: "Oförlåtligt"